Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Mardin ve Muş konut satışlarında İstanbul’u geçti

Türkiye genelindeki on yılın konut satış rakamlarındaki artışı araştıran FuzulEv, “Gayrimenkulün 10 Yılı” isimli çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Verilere göre 2008 yılından 2018 yılına kadar konut satışlarını artıran şehirler arasında Mardin birinci oldu.

Mardin’i sırasıyla Muğla ve Muş izledi. Konut satışlarında her dönem rekora imza atan İstanbul ise bu sıralamada sondan beşinci oldu. Araştırmaya Kocaeli hariç bütün iller katıldı. Kocaeli’nin araştırmaya dahil olmamasının nedeni 2008 yılına ait verisinin olmaması.

Araştırmaya konu olan zaman aralığında Mardin’de konut satışları yüzde 2.919 oranında artış gösterdi. Rakamlara göre 2008 yılında 285 adet konut satılan Mardin’de geçtiğimiz yılın toplamında 8 bin 603 adet konut satıldı. Bu rakamlarla beraber Mardin Türkiye ortalamasının 13 katına sahip olurken konut satış sayısının artışında İstanbul’un 20 katına eşdeğer oldu. Ankara ise bu artışta sonuncu oldu. Ankara’yı Çorum ve Malatya izledi. Ankara’da 2008 yılında 87 bin 87 adet konut satılırken geçtiğimiz yıl 131 bin 161 adet konut satıldı. Bu artış yüzde 51 oranına işaret etti. 

Ülke genelindeki artış yüzde 222 oldu

Kocaeli de dahil olmak üzere tüm illerde 2008 yılında 427 bin 105 adet konut satılırken geçtiğimiz yıl bu adet, altı haneye yükseldi. Ülke genelinde 2018 yılı içerisinde toplam 1 milyon 375 bin 398 adet olarak kayda geçti.

Türkiye’deki toplam konut satışı on yıl içerisinde yüzde 222 oranında artış gösterirken FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, Türkiye’nin artış konusunda diğer ülkelere göre lider konumunda olduğunu kaydetti. 

Ulaşım projeleri konut satışında etkili oldu

On yılın istatistiklerini değerlendiren Akbal, ulaşım gibi imkânların güçlendirilmesinin küçük şehirlerdeki konut satışlarındaki artışa yansıdığını ifade etti.

Eyüp Akbal “Gerek ekonomik büyüme gerekse alım gücünün özellikle Doğu illerinde ciddi artış göstermesi sonrasında, Mardin, Muş, Bitlis gibi illerdeki konut satışlarını da önemli ölçüde desteklemiş durumda. Bunun yanı sıra son dönemde Marmara Bölgesi ve çevresini kapsayan mega projelerin de listenin şekillenmesinde etkili olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle köprü, otoyol ve hızlı tren yatırımlarının devreye girmesi, Balıkesir, Yalova ve Bilecik gibi şehirleri de son yıllarda yatırımcılar için cazibe merkezi haline getirmiş durumda.” diye konuştu.