Kategoriler
Emlak Haberleri

Markalı konut projelerinde aidat ödemeleri İstanbul’u öne çıkarıyor

Markalı konut projelerin 2020 yılına ait aidat raporu yayınlandı. Reidin üzerinden yayınlanan rapor, aidat değerleri analizini öne çıkarıyor. Buna göre, bin 287 markalı konut projesi üzerinden yürütülen değerlendirmede 2020 yılı sonuçları, en yüksek aidat ödemelerinin İstanbul’da olduğunu kanıtladı.

Markalı konut projelerinde aidat oranları

Yükselen aidat fiyatları şikâyetin başlıca sebebi olmaya devam ederken; Reidin tarafından yürütülen araştırma raporu yayınlandı. Markalı konut projelerine 2020 yılı içerisinde ödenen aidat tutarlarını inceleyen gayrimenkul bilgi şirketi, gerekli incelemeleri konum, sosyal alanlar ve benzeri kriterler üzerinden verileri bir araya getirdi. Toplamda bin 273 markalı konutun üzerinde devam eden araştırma süreci, en yüksek konut aidatına sahip olan şehri İstanbul olarak gösteriyor.

Aidatta rekor İstanbul’un

Toplamda 1273 markalı konut projesi üzerinde sürdürülen analiz süreci başarıyla sonuçlandı. Gayrimenkul bilgi şirketi tarafından yürütülen araştırmaya göre, 2020 yılında en yüksek aidat ödemeleri, metrekaresi 13.07 TL olan İstanbul Şişli oldu. Aynı listede İstanbul’u takip eden İzmir’in Urla bölgesi metrekaresini 5.8 TL ile açtı. Son olarak; üçüncü sıraya yerleşen Ankara’nın Çankaya ilçesi metrekare hesabını 3.7 TL üzerinden tamamlayarak, aidat ödemelerinde el yakmıştır.

Metrekare hesaplamalarında en düşük konut projelerinin bulunduğu yerler ise şu şekilde sıralandı: Metrekaresini ortalama 0.8 TL’den açan Ankara’nın Sincan ilçesi ilk sıradan giriş yaparken, ikincilik metrekaresi 1.7 TL olan İstanbul’un Şile ilçesine gitti. Üçüncülükte yine İzmir’in Torba ilçesi, ortalama metrekare fiyatını 1.9 TL’den tutarak gelmiştir.

En yüksek rakam Şişli’de

Yapılan araştırmada İstanbul’un en pahalı aidat ödemelerine sahne olduğu tespit edildi. İstanbul içerisinde ödenen fiyatlarla diğer ilçelerin önüne geçen Şişli ortalama metrekare fiyatını 13.7 ile açıyor. Şişli’yi takiben gelen Beşiktaş ise 11.5 TL iken, Kağıthane 6.7 TL oldu. Ankara’da ödenen aidatlar Çankaya’yı 3.7 ile birinci sıraya koymuş, Çankaya’yı ise 2.9 TL ile Gölbaşı ve 2.3 TL ile Etimesgut takip etmiştir. İzmir’in genel sıralamada ikinci geldiği, ancak ilçe genelinde 5.8 TL ile Urla’yı öne aldığı görüldü. Yine aynı sıralamada 4.4 TL Narlıdere ve 3.9 TL ile Bayraklı bulunmaktadır.

Markalı projeler İstanbul’a yoğunlaşıyor

İnşaat sektörünün gülen yüzü İstanbul’da markalı projelere imza atmaya devam etmektedir. Bu nedenle konut projesi denildiği zaman liste başını İstanbul yüzde 87.2 ile dolduruyor. Ankara’da bu oran 7.8’le sınırlanırken, İzmir’de bu oran 5.0’a kadar düşmüştür.