Kategoriler
Proje Haberleri

Markalı konut projelerinin yüzde 7’si yabancıya satıldı

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Haziran 2019 sonuçlarına göre satışların yüzde 63’ünün bitmiş, yüzde 37’sinin bitmemiş konut projelerinden yapıldığı haziranda, banka kredisi kullanım oranı bir önceki ay ile aynı kaldı, senet kullanımı ise toplam 5 puan geriledi. Markalı konut projelerinde satışların yüzde 7’si yabancılara yapıldı. Haziran ayında fiyat artışı, bir önceki aya göre 0.54, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.48 oranında oldu.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, faizlerin yüksek oluşunun sektörde dönem bazlı durgunluğa neden olabildiğini söyledi. Doç. Dr. Yetgin, “Mayıs ayında yüzde 14 olan banka kredisi kullanım oranının Haziran ayında da aynı kalması, sektörün yükselen konut kredisi faizlerinden olumsuz etkinlenmeye devam ettiğini gösteriyor” dedi.

REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa ise REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, haziranda bir önceki aya göre yüzde 0.54, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.48 oranında artış gerçekleştiğini kaydetti. Çapa “Haziranda yabancı yatırımcıya gerçekleştirilen satışlar %7 oranında olup, bu satışlarda ağırlıklı olarak 1+1 özellikteki konut tipi tercih edildi. Satışlardaki konut bedeli ödeme yöntemlerine bakıldığında peşinatlı alım yüzde 50, senet kullanımı yüzde 36, banka kredisi kullanımı ise yüzde 14 oranında gerçekleşti. Mayıs ayına göre Haziran ayında peşinatlı alımda yüzde 10’luk bir artış, senet kullanımında yüzde 10’luk bir azalış oldu“ diye konuştu.

Haziranda bir önceki aya göre 1+1 konut tipinde yüzde 0.98 oranında artış, 2+1’lerde yüzde 0.32 oranında artış, 3+1 konut tipinde yüzde 0.53 oranında nominal artış ve 4+1’lerde yüzde 0.62 oranında nominal artış meydana geldi.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre; haziranda bir önceki aya göre yüzde 0.54, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.48 oranında ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 86 oranında nominal artış meydana geldi.