Kategoriler
Emlak Haberleri

Markalı konut stoklarının erime hızı temmuz ayında artış yakaladı

Markalı konut stokları ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Temmuz 2020’ verilerine göre erime hızında son 10 yılın en hızlı artışını yakaladı. Haziran ayına kıyasla temmuz ayında markalı konut stoklarında erimenin yüzde 1.06 artış yakaladığı veriler, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.13 artış gördü. Düşük faizli konut kredisinin ardından konut almak isteyen vatandaşlar banka kredisinin kullanım oranını temmuz ayı içerisinde yüzde 44.16’e yükseltti. Aynı zamanda belirlenen yüzde 11.78 seviyesindeki endeks başlangıcı, 2010 yılından bu yana en fazla ikinci stok erime hızına sahne olmuştur.

Markalı konut stokları erime hızını arttırdı

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve REIDIN tarafından düzenlenen ‘Yeni Konut Fiyat Endeksi Temmuz 2020’ raporu kamuoyu ile paylaşıldı.

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, temmuz ayına ilişkin düzenlenen raporu değerlendirdi. Kalyoncu, “Haziran ayında, yükselen stok erime hızı bir önceki ayın 3.79’luk oranına göre 11.96 seviyesine erişti. Temmuz ayında da bu seviyenin korunduğu görüldü. Bu sayede beklemede olan konut alıcıları için birinci ele olan ilgilerin devam ettiğini söyleyebiliriz.

Yeni konut satışlarında oluşturulan ödeme yöntemlerinde, düşük faizli kredi fırsatlarının satışları fazlasıyla etkilediği görülmektedir. Vatandaşların son dönemde artan konut alma isteğine karşı banka kredisinde kullanım oranı yüzde 44.16’ya kadar yükseldi. Peşinat ve senet kullanımlarının üzerinde görülen krediler, düşük faiz oranlı kredi fırsatlarının devam etmesi halinde satışlardaki hareketliliği arttıracaktır.” dedi.

Haziran-Temmuz ayları içerisinde artışlar devam etti

REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa’nın aktardığı bilgilerde, Konut Fiyat Endeksi Temmuz 2020 Raporu ele alındı. Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1.06 artış yaşandığı gözlemlenirken, geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan artış 7.13 seviyesine erişti.

Satışlarda yaşanan konut bedeli ödeme yöntemleri hakkında konuşan Çapa, “Temmuz ayının haziran ayına kıyasla banka kredisi kullanım oranında yaklaşık olarak 3 puan düşüş yaşadığı tespit edildi. Yaşanan bu gerilemenin ardından oran 44.16’ya erişirken, peşinat kullanımın da ise 5 puanlık yükselme görüldü.

37.51 seviyesine tırmanan peşinatlar, markalı konut satışlarını öne çıkarmaya yeterli geldi. Ayrıca markalı konut projelerinde yabancıya yapılan konut satışlarında oran Temmuz ayı içerisinde yüzde 5.88 düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu satışlarda yaşanan yüzde 44.12’lik pay temmuz ayında yüzde 5.88 düzeyinde sabitlendi. Satışların yüzde 44.12’lik tercih oranını oluşturan daire tipleri ise 2+1 olmuştur. Son olarak; stok erime hızında haziran ayına benzer düzeyde seviye kaydedilmiş ve bu oran yüzde 11.78’de kalmıştır.”

Yeni konutlarda yüzde 1.06 fiyat artışı

‘Markalı projeler’ olarak bilinen, çoğunlukla kurumsal gayrimenkul şirketlerinin yapımını üstlendiği konutlar, yayımlanan ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Temmuz 2020’ verilerine göre; temmuz ayı içerisinde yüzde 1.06’lık artış yaşamış ve geçen yılın aynı dönemine göre bu rakam yüzde 7.13’te sabitlenmiştir. Endeksin başlangıç döneminin 2010 olarak ele alındığı raporda, belirlenen yılın Ocak ayına göre yüzde 99.9 nominal artışın yaşandığı fark edildi.

Ayrıca temmuz ayında bir önceki aya göre 1+1 konut tipinde yüzde 0.72, 2+1 konut tipinde yüzde 0.36 ve 3+1 konut tipinde yüzde 0.20 nominal artış görüldü. 4+1 konut tipinin de yer aldığı rapor verilerinde bu artış yüzde 0.24’te kalmıştır.

Yabancıya konut satışında yüzde 5.88 artış

Markalı konut projelerinden alım gerçekleştiren yabancı yatırımcılar, temmuz ayı içerisinde satışların yüzde 5.88’lik kısmını kapladı. Alıcıların tercihlerinde ise yüzde 44.12 oranı ile 2+1 konutlar var. Aynı zamanda bu projelerden satın alım gerçekleştiren müşterilerin ödeme yöntemlerinde peşinat, senet ve banka kredisi görüldü.

Temmuz ayındaki peşinat kullanım oranı 37.5 iken, banka kredisinde bu oran 44.16 oldu. Tercihini senetten yana kullananlar yüzde 18.33 oranını korurken, Haziran ayındaki peşinat kullanım oranı yüzde 32.50’de kalmıştır. Banka kredisinde ise yüzde 47.03 oranlı kullanım, yüzde 20.47’lük senet kullanımının önüne geçti.

Stok erime hızında yüzde 11.78 artış

Temmuz ayına ait rapora göre, stok erime hızında adet bazı olarak erime hızı 11.78’e erişti. Haziranda bu oran yüzde 11.96 olarak kaydedilmiştir.

Yine ay içerisinde gerçekleştirilen markalı projelere ait satışların yüzde 66.87’si bitmiş konutlardan oluşurken, yüzde 33.13’ü bitmemiş konut stoklarında kaldı.

Gündem haberlerine göz atmak için tıklayınız.