Kategoriler
Emlak Haberleri

Markalı konutlarda peşinat kullanım oranı arttı

Reidin Gyoder yeni konut fiyat endeksi 2021 yılı sonuçlarını açıklamıştır. Bu endekse göre Mayıs ayındaki fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 0,24 ayarında geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 5,47 oranında artış göstermiştir. Markalı projelerin konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredi kullanım oranları incelendiğinde ise markalı konutlarda peşinat kullanım oranının yüzde 64,90’a yükseldiği ve Mayıs ayında markalı konut satışlarının yüzde 85,53’ü bitmiş yüzde 14,47’si bitmemiş konut stoklarının gerçekleştiği belirtilmiştir. Kamuoyunda markalı projeler olarak adlandırılan ve kurumsal gayrimenkul şirketlerinin de ürettiği konutların üzerinde gerçekleşen Reidin-Gyoder yeni konut fiyat endeksi sonuçları mayıs ayı için açıklanmaktadır. Ayrıca bir önceki aya göre 0,24 artış gerçekleşmiştir. Aynı zamanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,47 artış gözlenmektedir. Endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı ocak ayında bu oran yüzde 6,30 olarak artmaktadır. Bu şekilde nominal artış gerçekleştiği söylenebilmektedir.

Markalı Konutlarda Fiyat Artışı Yaşadı

Mayıs ayında bir önceki aya göre 1+1 konut tipinde yüzde 0,11 artış yaşamaktadır. 2+1 konut tipinde 0,33 gibi bir artış söz konusu olmaktadır. 3+1 konut tipinde 0,30 ve 4+1 konu tipinde 0,35 oranında bir artış yaşadığı söylenebilmektedir. Fiyat endeksine göre her ay güncel olarak bu konu tiplerinde fiyat artışları söz konusu olmaktadır. Aynı zamanda güncel olarak takip etmek de mümkündür. Mayıs ayındaki markalı konut projeleri kapsamında gerçekleşen satışların 5,6 oranında yabancı yatırımlara yapıldığı söylenebilir. Bu satışlarda ağırlıklı olarak 2 + 1 konutları satıldığı görülmektedir. Yüzde 38,4’lük tercih oranı bu yönde açığa çıkmaktadır. 2 + 1 olan evlerde satışlar yabancılar tarafından ilgi görmektedir. Bu şekilde son 6 aylık ortalaması 106,65 olan bu ilgi devam etmektedir.

Mayıs ayındaki ve markalı konutlar ve stok erimesi rakamlar değerlendirilmiştir. Buna göre adet bazında yüzde 4,17 oranında olduğu gözlenmektedir. Nisan ayı stok erimesi ise yüzde 5,20 oranında gerçekleşmiştir. Ayrıca atışların mayıs ayında markalı konutlarda yüzde 85,53’ü bitmiş konut stoklardan oluşur. Aynı zamanda yüzde 14,40 gerisi ise bitmemiş konut stoklarından oluşmaktadır. Nisan ayı marka konut satışlarında ise yüzde 75,07’si bitmiş yüzde 24,90 bitmemiş konutlarından oluşmaktadır. Bu oranlar ise güncel olarak değişmektedir. Sizler bu oranları takip edebilir ve buna göre oranlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Daha fazla güncel haber için tıklayınız…

Exit mobile version