Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Markalı konutların satışı hızlandı

Mayıs ayındaki stok erime hızı adet bazında, yüzde 3,79 oranında gerçekleşti. Nisan ayına ilişkin senet kullanım oranı ise yüzde 1,81’di.

GYODER, stok erime hızındaki bu oranı, hareketlilik olarak değerlendirirken haziran ayında bu hareketliliğin, finansman destekleri sayesinde, ivme kazanacağını ön gördü. GYODER, “Küresel salgının etkisiyle nisan ayında 1.81’e inen stok erime hızının mayıs ayında 3.79’a yükselmesi, konut satışlarında hareketliliğin başladığını gösteriyor. Konut kredilerini de kapsayan finansman desteğinin olumlu etkisiyle stok erime hızı haziran ayında daha da artacaktır.” ifadelerini kullandı.

Bu yılın mayıs ayına ilişkin REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi, yayımlandı. Bu yılın mayıs ayına ilişkin yeni konut fiyatları 2020 Mart dönemine göre yüzde 0,77 artarken geçen yılın mayıs ayına göre yüzde 5,73 artış gösterdi.

Bu artış, endeksin başlangıç yılı olan 2010’a göre yüzde 95,6 oranında.

2+1 fiyatları düştü

Markalı konutlardan iki odalı ve bir salon daire tiplerinin fiyatı düşerken diğer konut tiplerinin fiyatında yükseliş kaydedildi.

Bu yılın mayıs ayında, bir önceki aya göre bir odalı ve bir salonlu konut tipi fiyatlarında yüzde 0,32 nominal artış kaydedildi. İki odalı ve bir salonlu konut tiplerinde yüzde 0,21 nominal azalış görülürken üç odalı ve bir salonlu konut tiplerinde yüzde 0,51 oranında, dört odalı ve bir salonlu konut tiplerinde yüzde 0,12 oranında nominal artış tespit edildi.

Yabancıların tercihi 2+1 oldu

Öte yandan mayıs ayındaki markalı konut satışların yüzde 4,13’ü, yabancı yatırımcılara yapıldı. Yabancıya satışta, son altı ayın ortalaması yüzde 8 olarak kayda geçti. Bu satışların yüzde 68,75’i iki odalı ve bir salonlu oldu.

Mayıs ayında markalı konut satışlarının yüzde 28,85’i inşaatı tamamlanmış konutlardan, yüzde 71,15’i ise bitmemiş konulardan oluştu. Yılın bir önceki ayına göre satışların yüzde 64,29’u inşaatı tamamlanmış konutlardan oluşurken yüzde 35,71’i ise inşaatı tamamlanmamış konutlardan oluşmuştu.

Senet kullanımında hızlı yükseliş

Öte yandan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ne göre bir ayda, senet kullanım oranı iki kat arttı. Buna göre, satılan markalı konutların yüzde 55,34’ü senet aracılığıyla yapıldı. Geçtiğimiz ayda satılan markalı konutlarda peşin ödeme oranı yüzde 27,63 seviyesinde oldu. Ödemelerin yüzde 17,03’ü ise banka kredisiyle yapıldı.