Kategoriler
Emlak Haberleri

Mart ayı kira artış oranı 2021 belli oldu

Ülkemizdeki kirada yaşamakta olan herkesin gözü bu konuda… Mart ayı kira artış oranı 2021 değerleri belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri ve artış oranlarını açıkladı…

Açıklanan verilerin 12 ay boyunca toplanmış olan veriler ile yapılmaktadır. Bunun yanı sıra emekliye verilmiş olan zamların da dikkate alınmış olduğu görülmektedir. Bütün bu verilerin birleştirilmesi ve araştırmalar sonucunda mart ayı kıra artış oranı 2021 yılı için yüzde 12,81 oranı olarak belirlenmiştir.

Mart ayı kira artış oranı 2021 belli oldu.. Kira artış oranı nasıl hesaplanmalıdır?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in açıkladığı verilere bakıldığında kira artış bellerinin emekliye verilmiş olan zamlara ve 12 ay boyunca toplanmış olan ortalamalara bağlı olarak bir artışın sağlanmış olduğu görülmektedir. Mart ayı kira artış oranı 2021 yılı için belirlenen yüzdenin tüketici için ve yurt içi için ayrı oranlar belirlendiği görülmektedir.

Mart ayı kira artış oranı 2021 yılında tüketiciler için belirlenmiş olan yüzdenin 12,81 olduğu görülmektedir. Bunun yanı sıra yurt içi ücret için belirlenmiş olan fiyatların yüzdesinde ise 15,14 artışın olduğu gözlemlenmektedir. Bu artışın kirada oturan bireyler için önem arz ediyor.

Kirada oturmakta olan kişiler için hesaplamanın nasıl yapılacağı merak konusu oldu. Hesaplamalar 2000 lira kira bedeli olan evler için yüzde 12,81’lik değeri olan 256,2TL zam ile birlikte en fazla 2256,2 TL yapılabileceği anlamına gelmektedir. Bu değerden daha fazlasının olmaması gerekmektedir.

2021 Yılında Yapılan Kira Artışında Ev Sahipleri Ne Yapmalı?

Toparlanmış olan verilere bakılarak karara ulaştırılmış olan zam bedelinin, kiracı olanlardan istenebilecek en yüksek zam bedeli olduğu görülmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in açıklamış olduğu verilerde ver alan yüzde 12,81 oranından fazla kira artışının yapılamayacağı görülmektedir.

Ev sahiplerinin bu oranları aşmayacak bir şekilde zam yapmaları gerekmektedir. Aksi halde kiracıların bu oranla karşı çıkarak hukuki işlem başlatma hakları bulunuyor.

Yasal olarak yapılan mart ayı kira artış bedeli 2021 yılı içerisinde kira sözleşmesinin dolduğu süreç sonrasında 12 aylık bir TÜFE ortalamasının alınması sonrasında hesaplanmaktadır.