Kategoriler
Güncel

Mavi turlara olan ilgi pandemi dönemi sonrası artış gösterdi

Mavi turlara olan ilgi giderek artış gösteriyor. Pandemi dönemi boyunca sosyal izolasyon kurallarına uyum sağlayan pek çok yerli ve yabancı turist, turizm sezonunun açılmasıyla birlikte yeni trendleri belirledi. Haziran ayından itibaren iç turizm ile başlayan sektör, yakın zamanda Rusların ülkeye giriş yapmasıyla birlikte yönünü yabancı turistlere çevirdi. Temmuz-ağustos ayları arasında ülkeye giriş yapan turistlerin ağırlıklı olarak tekne ve yat kiraladıkları bilinirken; kiralama bedellerinin kısmen Euro’dan TL’ye dönüştüğü ve yerli turistler arasında da ilgi artışına neden olduğu görüldü.

Mavi turlara ilgi giderek büyüyor

Pandemi sürecinde tüm dünyanın sosyal izolasyon kurallarına uyum sağladığı süreçte, pek çok kişi süreci başarılı bir şekilde yürüttü. Ancak evlere kapanmanın zorlukları altında kalan turistler yakın zamanda açılış yapan turizm sezonunu fırsat bildi. Özellikle ülkelerindeki salgın hastalığın etkilerinden kendini biran olsun kurtarmak isteyen Rusların, Türkiye’nin turizm sektörünü yeniden canlandırması beklenmekte.

Hijyen ve sosyal mesafe kurallarının ön plana alındığı alanlarda, yabancı turistler tedbiri elden bırakmıyor. Kalabalığın içerisinden kendilerini sıyırmak isteyenlerin mavi turlara olan ilgiyi arttırdığı görüldü. Tur şirketlerine göre gelen taleplerden üçte ikisi mavi yolculuk olarak görülmektedir. Normal şartlar altında ise bu durumun değişeceği bilinirken, şimdilerde yerli ve yabancı turistlerin yüzde 80’i yabancı tekne ve yatlarla lira üzerinden fiyat pazarlığına başladı.

Otel ve kiralamalarda Euro yerine lira geldi

Türk Yat İşletmecileri Yatırımcıları Broker ve Acentecileri Derneği Başkanı Şeref Sevi tarafından, iç pazara iyi bir giriş yaptıkları, ancak süreç sonunda yabancı turist açığının fazlasıyla yaşandığı bilgisi aktarılmıştır. Euro üzerinden fiyatlandırılmakta olan tur ve kiralamalar en az 1000 Euro ile açılış yaparken, tercihler doğrultusunda 10 bin Euro’ya kadar yükseliyor. Fakat pandemi döneminde başlayan çöküşün yabancı turistlerin tercih yönünü Türkiye’den yapmamasından ötürü fiyatlandırma Euro yerine lira olarak değişti.

Tekne ve yat turlarında gözle görülür fark

Yaşanan daralmanın yüzde 60’tan fazla olduğunu belirten Sevi, işletmeciler ve turistler arasında sürekli TL olarak pazarlık yapıldığını söyledi. ‘Yeni normal’ denilen dönemin haziran başında gelmesiyle birlikte, tekne turları ve yatlara olan ilgi artış gösterdi. Euro üzerinden yapılan fiyatlandırmanın tekne ve yatlarda değişim göstermediğini söyleyen Acenteciler Dernek Başkanı, kazanımın bu alanda diğer sektörler arasında daha iyi olduğunu söylüyor.

Normal şartlarda tamamı dolu olan tekne ve yatlarda oluşan boşluğun, henüz uçuş sıkıntılarının devam etmesinden kaynaklı olduğu kaydedildi. Ancak kriz yöntemi ile başa çıkmayı başaran mavi turlar, yabancı turistlere rezerve edilen tarihlerin gelecek yıl içerisine aktarılmaya başladığını duyurdu. TL fiyatlarından kapasitenin doldurulmasının mümkün olmadığı, anlaşmanın ise çoğunluklu olarak pazarlık yöntemi ile yapıldığı görülmekte.

Tur fiyatlarında başlangıç değer: 3.170 TL

Setur Kültür Turları Yöneticisi Somuncuoğlu, tekne turlarına olan ilginin yerli turistler arasında yüzde 100 artış yaşadığını ifade etti. Her 3 talepten 2’sinin mavi yolculuğa yöneldiği salgın dönemi sürecinde, mavi turlara olan ilgi her geçen gün büyüyor. Tur kapsamında en büyük ilgi ise Bodrum çıkışlı Gökova Körfezi ile Göcek çıkışlı Göcek Koyları ve Marmaris ile Fethiye çıkışlı Kekova’dır.

Kıyı şeritlerinde gulet tekne siparişlerinin arttığı, turların ise aile, yakın akraba ve arkadaşlar arasında kapalı gruplar şeklinde tercih edildiği görülmektedir. Mavi yolculuk tatili için tekne seçeneklerinin bulunduğunu bildiren Somoncuoğlu, “Tekneler; standart, standart plus, lüks ve ulstra lüks segmentler olarak sınıflandırılmaktadır. Her bir segment için 2-12 kabin arası fiyat alternatifi var. Fiyatlar ise, haftalık kişi başı 3.170 TL ila 7.125 TL arasında değişkenlik gösteriyor.” dedi.

Güncel haberlere göz atmak için tıklayınız.