Kategoriler
Gündem

MEB’den açıklama: Para cezası zaten var

Devamsızlık yüzünden uyarılan ancak devamsızlığını hâlâ sürdüren öğrencilere para cezası kesilecek.

BirGün gazetesinden Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre; öğrenci devamsızlığının bir türlü azaltılamamasına yönelik Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) bir çare buldu; uyarıya rağmen derse girmemeye devam eden öğrenciden para cezası alınacak.

Bakanlık, il ve ilçe Milli Eğitim müdürlüklerine yazı gönderdi. Buna göre, söz konusu öğrencinin velileri devamsızlık konusunda uyarılacak ancak sorun çözülmezse velilere para cezası uygulanacak.

Habere göre yaptırım nasıl uygulanıyor?

BirGün’de yer alan habere göre; MEB, il ve ilçe müdürlüklerine “Sürekli Devamsız Öğrenciler ile İlgili Yapılacak İşlemler” listesi yolladı. Listede ise şunlar yer alıyor:

  • Öğrencilere ve velilere devamsızlık toplantı aracılığı ile devamsızlık konusunda yazılı ve sözlü bilgi verilmesi, öğrencinin bir günlük devamsızlığında bile veliye telefonla haber verilmesi,
  • Devamsızlık, yedinci ve 12’nci günlerinde veliye konuyla ilgili mektup gönderilmesi, öğrenci hâlâ derslere katılmıyorsa muhtarlık aracılığıyla tebligat gönderilmesi,
  • Sorun hâlâ çözülmediyse kaymakamlıktan tebligat gönderilip para cezası kesilmesinin sağlanması gerektiği bulunuyor.

MEB’den açıklama geldi

Dün akşam saatlerinde yayımlanan habere karşı MEB açıklama yaptı. AA’nın haberine göre;  idari para cezası uygulanmasına ilişkin kanunda bulunduğunu aktaran Millî Eğitim Bakanlığı, yaptığı açıklamada “Bakanlığımız tarafından İl Millî Eğitim müdürlüklerine gönderilen yeni bir yazı bulunmamaktadır. Habere konu alan yazı, bazı İl Millî Eğitim müdürlükleri tarafından hatırlatma amacıyla yerel düzeyde paylaşılmıştır.” sözlerine yer verildi. Bakanlık, söz konusu uygulamanın İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun 55’inci maddesinde yer aldığını belirtti.

İdari para cezası hangi durumlarda uygulanıyor?

Kanunda yer alan maddeye göre; öğrencilere okul idaresince verilen bir yıl içerisindeki maksimum 15 günlük izin ya da hastalık, deprem, sel gibi afetler haricinde; çocuğunu okula göndermeyen, izin süresini aşan, nakil işlemini geç yaptıran, okul çevresinin dışına çıkarak izini kaybettiren, çocuğunun devamsızlık durumunu özürsüz olarak zamanında okula bildirmeyen veliler, para cezasına çarptırılabiliyor.

Maddede yer alan sebeplerden dolayı öğrencinin veli, vasi veya aile başkanları köylerde muhtarlığa, diğer yerlerde ise okul idaresi tarafından mülki amirliğe bildiriliyor. Muhtarlar ve mülki amirler en geç üç gün içerisinde veliye tebligat gönderiyor. Muhtarın ya da mülki amirlerin söz konusu öğrencinin sorumlusuna gönderdiği tebliğde ise okulun kabul ettiği geçerli sebepler haricinde öğrencinin okula gönderilmemesi durumunda para cezasının kesileceği yer alıyor.