Kategoriler
Ekonomi Gündem

MEB’in kurumlarından 23 milyona yakın maske

Millî Eğitim Bakanlığı‘na bağlı Olgunlaşma enstitüleri ve Halk Eğitim merkezlerinde yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında 23 milyona yakın maskenin üretildiği kaydedildi. Anadolu Ajansının haberine göre, bu merkezlerde dezenfektan da üretiliyor.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Yusuf Büyük, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı Endüstri Meslek liselerinde maske, dezenfektan ve masa örtüsü üretiminin de başladığını belirtti.

Usta öğreticiler gönüllü çalıştı

Olgunlaşma enstitülerinin ve Halk Eğitim merkezlerinin bulunduğu il ve ilçelerdeki tüm ihtiyaçları karşılayacak seviyede üretim yapacak kapasiteye ulaştıklarını kaydeden Büyük, usta öğreticilerin ise gönüllü olarak çalıştıklarını belirtti. 

Üzerlerine düşeni yaptılar

Yusuf Büyük “Ondan sonra da Bakanımızın talimatıyla olgunlaşma enstitüleri ve halk eğitim merkezlerimizde maske üretimine başladık. Olgunlaşma enstitüleri ve halk eğitim merkezlerimizde bugün itibarıyla 23 milyona yakın maske ürettik. Bulundukları il ve ilçelerde tüm ihtiyacı giderir hale geldik. Gönüllü usta öğreticilerimiz buralarda ücret almadan çalıştılar. Arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Çünkü bu kolay iş değildi. Devletimizin maske ihtiyacı konusunda üzerlerine düşeni yaptılar.” ifadelerini kullandı.

“Herkes mutlaka maske takmalı”

Duvar’ın aktardığı bilgilere göre, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maske kullanımıyla ilgili kılavuzda güncelleme yaptı. Sağlıklı kişilerin kamusal alanda maske takması gerekmediğini belirten DSÖ, yeni kılavuzuyla beraber herkesin maske takması gerektiğini kaydetti.

Sağlık çalışanlarının yanı sıra 60 yaş ve üstündekilerin ve kronik rahatsızlığı olanların da medikal maske takması gerektiğini bildiren Sağlık Örgütü, bu kesimin dışındaki kitlelerin kamusal alanda kumaş maske takmasının yeterli olacağını kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü, doğru üretildiği ve kullanıldığı takdirde kumaş maskenin de koruma sağladığına ilişkin bulgu kaydedildiğini bildirdi. Örgüt’ten Doktor Maria Van Kerkhove, “Yeni araştırma sonuçlarımız var. Kanıtlar gösteriyor ki, eğer düzgün bir şekilde kullanılırsa maske enfeksiyon taşıyan potansiyel damlacıklara karşı koruyuculuk sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

Kumaş maskelerin üç katmandan üretilmesi gerektiğini bildiren Doktor Kerkhove, maskenin dışarıyı gören  ilk katmanın polyester benzeri bir malzeme olması, ikinci katmanın da filtre görevi görmesi gerektiğini ifade etti.