Kategoriler
Emlak Haberleri

Mehmet Gül: İnşaat çalışmalarına 1 yıl içinde başlanmak zorunda

Üçay İnşaat Genel Koordinatörü Mehmet Gül, müteahhitlerle yapılan anlaşmaya ilişkin bazı açıklamalarda bulundu.

Müteahhitler, çalışmalarına henüz başlamadıkları ya da yeni başladıkları projeden gayrimenkul satamıyor. Kat malikleriyle anlaşan müteahhit, projeye 1 yıl içinde başlamak zorunda. Çalışmalarına başlayan projelere, 6 aydan fazla ara verilmiyor.

Ayrıca, Kat malikleri ya da arsa sahipleri şartları karşılayamayan şirketlerle yaptığı anlaşmayı, feshedebiliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan 6306 sayılı kanunun uygulama yönetmeliğindeki değişikliğin üzerinden 1 yıl geçti. Üçay İnşaat Genel Koordinatörü Mehmet Gül, buna rağmen yurttaşların, hakkını hâlâ tam olarak bilmediğini kaydederek konuyla ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Satış için izin almak gerekiyor

İnşaat çalışmalarına başlanan projeden satış yapılabilmesi için müteahhittin ilgili idareden izin alması gerektiğini bildiren idareden izin alması gerekiyor. Koordinatör Gül “Ev alacak veya binasını kentsel dönüşüm kapsamında firmalara her vatandaşın bunu bilmesi gerekiyor.”  dedi.

Mehmet Gül Topraktan satıştaki tek istisnayı anlattı

Müteahhit payına düşen bağımsız bölümlerin satışı, inşaatın tamamlanma oranın üstündeki bir oranda gerçekleştirilebilecek bazı durumlar bulunuyor.

Bu durumlarla ilgili bilgilerini paylaşan Üçay İnşaat Genel Koordinatörü “Müteahhit payına düşen bağımsız birimlerin, inşaatın tamamlanma oranında veya bu oranın üstündeki bir oranda satışı için bütün maliklerin muvafakati gerekir. Binadaki tüm kat malikleri firmaya muvafakat vermesi durumunda müteahhit inşaatın ilerleme oranına bakılmaksızın tüm dairelerin satışını yapabilir. Şayet muvafakat verilmemesi durumunda ise firmanın dairelerini satabilmesi için inşaatın belirli bir kısmının tamamlanması, tamamının satılabilmesi içinse yapı kullanma izin belgesi alınması gerekiyor. Bu durumlarda müteahhit payına düşen bağımsız birimlerin tamamının satışı yapılabilir.” açıklamalarını yaptı.

Sözleşme feshi 1 yıl sonra yapılabiliyor

Önceki yıllarda kat malikleriyle anlaşan şirketlerin bina dönüşüm süresini kendisinin belirleyebildiğini kaydeden Mehmet Gül, inşaatın başlama süresinin 4 yıla hatta daha fazla uzatan firmaların olduğunu kaydederek “Yeni kanun ile kat malikleriyle sözleşme imzalayan firmalar 1 yıl içinde çalışmalara başlamak zorunda.” dedi.

Müteahhitten kaynaklanan bir problemden dolayı inşaat çalışmaları, bir yıl içinde başlamazsa söz konusu sözleşme, iptal edilebiliyor veya kat malikleri tarafından başka bir şirketle anlaşma yapılabiliyor. Aynı durum, inşaat şirketinin çalışmalarına 6 aydan fazla ara vermesiyle de gerçekleşebiliyor.

Projeye verilen ara 6 ayı aşınca da sözleşme iptal ediliyor

Üçay İnşaat Genel Koordinatörü Mehmet Gül konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:

“Kat malikleri şirket ile anlaşmayı gerçekleştirdikten sonra inşaatın herhangi bir seviyesinde 6 aydan fazla süreci kesintiye uğratamaz. Sözleşmenin malikler tarafından tek taraflı fesih edilebilmesi için yapım işinin belirli bir seviyede durdurulmuş ve en az 6 aydır projenin bitirilmesini gerektirecek seviyede ekip ve ekipmanla inşaata devam etmiyor olması gerekir. İşinin durdurulduğunun ve en az altı aydır projenin bitirilmesini gerektirecek seviyede ekip ve ekipmanla devam edilmediğinin, ilgili idarenin tespit, tutanak ve kayıtları, yapı denetimi sistemindeki kayıtlar, fotoğraflar, uydu görüntüleri vb. bilgi ve belgeler ile ortaya konulması gerekir. Bu durumlarda inşaata başlanmış bir alanda kat malikleri tek taraflı sözleşmeyi fesih edebilir ve başka bir inşaat şirketi ile çalışabilir.”