Kategoriler
Ekonomi Gündem

Memur zammı belli oldu! En düşük memur maaşı ne kadar?

Yaklaşık 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin mali ve sosyal haklarını belirleyecek memur zammı kararı belli oldu.

2020 ve 2021 yıllarını kapsayacak memur ve memur emeklisine yönelik zam oranları kesinleşti. Hakem Kurulu, zam oranında Hükûmet’in son teklifini karar olarak kıldı. Hakem kurulu, memur ve memur emeklilerin maaşına 2020 yılı için yüzde 4+4, 2021 yılı için ise yüzde 3+3 zam yapılması kararını aldı.

Hükûmetin sunduğu iki zam teklifi de Memur Sendikaları Konfederasyonu tarafından reddedilmişti. Beşinci Toplu Sözleşmesi kapsamında yaklaşık 3 milyon 200 bin memur ile yaklaşık 2 milyona memur emeklisinin mali ve sosyal haklarını belirleyecek görüşmelerde bir anlaşma sağlanamamıştı.

2020 yılı için yüzde 4+4 oranını, 2021 yılı için ise yüzde 3+3 oranını içeren zam teklifi, Memur-Sen tarafından reddedilmişti. Memur-Sen’in yeni bir teklif beklediklerini ve sorunun pazarlıkla çözülmesini istediklerini açıklamasına rağmen Hükûmet, konuyu Hakem Kuruluna taşımıştı.

Hakem Kurulunun kararı ise bu akşam açıklandı. Hükûmet tarafından son yapılan teklif dikkate alınarak verilen kararda memur ve memur emeklisinin maaşları 2020 yılının ilk altı ayında yüzde 4 oranında, ikinci altı ayında yüzde 4 oranında 2021 yılının ilk altı ayında yüzde 3 oranında, ikinci altı ayında yüzde 3 oranında zamlanacak.

Ali Yalçın’dan açıklama geldi

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’dan açıklama geldi.

Yalçın, zam kararının adil olmadığını belirterek yarın saat 11.00’de zam kararını basın toplantısında bu kararı değerlendireceklerini duyurdu.

Memur zammı ile en düşük maaş ne kadar olacak?

Memur zammı belli oldu. Memur emeklisine de uygulanacak zam oranı, bugün, Hakem Kurulunda kesinleşti. En düşük memur maaşı 2020 yılının Ocak ayından itibaren 2 bin 623 lira olacak. Bu yılın Temmuz ve Aralık ayları arasındaki döneminde enflasyon oranı yüzde 5 seviyesini aşarsa aradaki fark, maaşlara yansıyacak.

Memur-Sen’in talebi neydi?

Hükûmet’in ikinci teklifi reddedilirken Ali Yalçın, 2020 ve 2021 yıllarını kapsayacak şekilde toplamda en az yüzde 20 oranında bir zam teklifi gelmediği sürece hiçbir teklifi kabul etmeyeceklerini duyurmuştu.