Kategoriler
Ekonomi Gündem

Memur zammı tepkisi: Hangi vicdana sığmaktadır?

Hakem Kurulunun memur zammı kararına memurların yanı sıra bir tepki de CHP’den geldi.

Kararı değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Son bir ayda elektriğe yüzde 15, doğal gaza yüzde 15, çaya yüzde 15, şekere yüzde 15 zam yapılmışken memurlara layık görülen yüzde 4 + 4 ücret zammı hangi vicdana sığmaktadır?” diye konuştu.

AA’nın haberine göre; hakem Kurulunun tarafsız davranmadığını ifade eden Ağbaba, “Hakem Heyeti, Hükûmet’in 2020 için yüzde 4+4, 2021 için yüzde 3+3 teklifini onayladı. Yüksek Hakem Heyeti bu kararı ile Hükûmet’in adeta noter tasdiki mekanizmasına dönüştüğünün de kanıtı oldu.” dedi.

Sendikaları sürekli oyalıyorlar

Hükûmetin toplu pazarlık masasında sendikaları sürekli oyalayarak uyuşmazlık yaratmayı adeta bilinçli bir eylem olarak yaptığını belirten Ağbaba, “Bu kararı veren Hakem Heyeti üyeleri verdikleri bu kararı gönül rahatlığı ile imzalamışlar mıdır?

Takdiri ülkemizde sayıları 3 milyonu aşan memurlarımızın ve onların bakmakla yükümlü oldukları ailelerine bırakıyoruz. Ne yazık ki bu zam oranı ile memurlarımızın yüzde 70’i yoksulluk sınırı altında yaşamaya mahkum edilmiş, memurlarımızın artan hayat pahalılığı ve enflasyon oranları altında insanca yaşama hakkı ihlal edilmiştir.” diye konuştu.

Memur zammı kararı neleri içeriyor?

Beşinci Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde Hükûmet tarafından yapılan her iki memur zammı teklifi de Sendika tarafından yetersiz bulunmuştu.

Hükûmet’in ikinci teklifini karar kılan Hakem kurulu, memur ve memur emeklilerin maaşına 2020 yılının yüzde 4+4, 2021 yılı için ise yüzde 3+3 zam yapılması kararını almıştı.

Buna göre önümüzdeki yıl için en düşük memur maaşı 2 bin 623 lira olacak. Bu yılın 6’ncı ve 12’nci ayları arasındaki dönemindeki enflasyon oranı yüzde 5 seviyesini aşması hâlinde arada oluşacak fark, maaşlara yansıyacak.

Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti ise hükûmetin zam oranlarını içeren her iki teklifin de 2020 ve 2021 yıllarının enflasyon beklentilerinin altında olduğunu ve bu yılları kapsayacak bir şekilde toplamda en az yüzde 20 oranında bir zam teklifi gelmediği sürece hiçbir teklifi kabul etmeyeceklerini belirtmişti.

Kararın alındığı Beşinci Toplu Sözleşmesi, yaklaşık 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona civarındaki memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirleyecek.