Kategoriler
Ekonomi İhaleler

Merkez Bankası yeni binası için finans sağlayacak

Merkez Bankası, beklenen bina projesi için finans desteği sağlayacak. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin (İFM) yeni binası için imar hakkı neredeyse masrafsız tanınmıştı. Ancak yeni binanın yapımını üstlenen firma geriye çekilince, TOKİ yenileme konusunda desteğini kesti. Böylece binanın yeniden yapılandırılabilmesi adına Merkez Bankası üzerinden harcamalar karşılanacak.

Merkez Bankası artık yeni finans kapısı

Ankara konumlu Uluslararası Finans Merkezi (İFM) binası, 2007 yılında hükümet tarafından İstanbul iline taşınması kararlaştırıldı. Genel merkezin içerisinde yer alan kamu bankaları ve finans kuruluşları da bina ile birlikte taşınacaktı. İstanbul üzerinde yeni konumunu belirleyen bina, toplamda 300 bin metrekarelik arsa üzerinde inşa edilecekti. Ataşehir’de gerçekleşmesi beklenen projenin özellikle Merkez Bankası’nı da beraberinde götürmesi bekleniyordu. Taşınma planının ardından 2008 yılının ocak ayında Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından İstanbul merkezli yeni binanın orta yerinden kendisine 15 bin 960 metrekarelik arsayı satın almıştır.

Görülmemiş fırsatlar yaratılmıştı

Gerçekleştirilmesi beklenen bina için imar planına ilişkin inşaat hakları neredeyse sınırsız bir hale getirilmişti. 3328 ada 10 numaralı parsel üzerinde bulunan arazide, 6 kat 97 bin 859 metrekare inşaatın yapılması için hak tanındı. Emsale uygun hale getirilen bu bölge, emsal dışı alanlarla birlikte 16 dönümlük arsada yetkilileri hak sahibi yapmıştır. Sonuç itibariyle 258 bin metrekarelik alan üzerinde inşaatın gerçekleşmesi adına benzersiz fırsatlar yaratıldı.

Proje dahilinde tanınan haklar rezidans, otel, sinema, tiyatro, ofis, lokanta, gazino, çarşı, özel hastane, eğitim kurumları ve AVM yapılmasının önünü açmıştır. Tasarlanan plana göre Merkez Bankası’nın hiçbir harcamada bulunmaması ve müteahhit firma tarafından tüm sorumluluğun alınması bekleniyordu. TOKİ tarafından düzenlenen ihaleyi kazanan firma alan üzerinde yer alan binaların satışlarından gelir elde etmek için el sıkıştı.

Ancak işler beklenilen şekilde gitmeyince müteahhit firma geri adım attı. Toplu Konut İdaresi, Merkez Bankası binası için 2017 yılında düzenlemiş olduğu ihale iki kez görücüye çıkmış ancak teklifler yeterli düzeye erişemedi. Ağustos ayında yeniden ihaleye sunulan projede idare payı 180 milyon kira olarak belirlenmiştir. Düzenlenen yeni ihale kapsamında 1 milyar 440 milyon lira teklif veren İnşaat Taahhüt Yapı Sanayi Ticaret A.Ş. ihaleyi kazanmış ancak projede geri adım atmıştır.

Proje yeniden görücüye çıkmaya hazırlanıyor

İlk iki ihale sonucunda beklenen rakam yakalanamayınca rekabet ortamı oluşturulması sağlandı. Üçüncü ihale ile birlikte kazanan müteahhit firma ise verdiği rakamı geri çekerek projeden ayrılmıştır. Sözcü gazetesi yazarlarından İsmail Şahin, oluşturulan proje için yeni bir ihale düzenleneceğini aktardı. Dördüncü ihalenin Merkez Bankası Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı İnşaat ve Emlak İşleri Müdürlüğü’nün gerçekleştirmesi bekleniyor. “Anahtar teslim” formatıyla yeniden görücüye çıkmayı bekleyen proje, yüklenici firmanın geliştirdiği gayrimenkul taktikleriyle birlikte ihale kapsamına alındı. “Arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı” olarak kendini gösteren bu yeni taktiğin, gayrimenkullerin satışı üzerinden masrafsız bina yapmanın kapısını açmıştır. Böylece ihale kapsamında kazanan firma, imalat karşılığında hak ettiği parayı alabilecek.