Kategoriler
Ekonomi

Merkez Bankası’nın faiz kararı haftaya damgasını vuracak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası‘nın Murat Uysal başkanlığında gerçekleştirilecek ilk toplantısında faiz indirimine kesin gözüyle bakılıyor.

Merkez Bankası eski Başkanı Murat Çetinkaya’nın iki hafta önce görevden alınmasıyla yerine geçen Murat Uysal’ın faiz indirimine gideceği düşünülüyor fakat indirim miktarına dair değişik görüşler bulunuyor.

Commerzbank Analisti Tatha Ghose, faiz indirimlerinin temmuz ayında başlayacağını, politika faizinin yüzde 17 veya daha altına inene dek indirimlerin süreceğini kaydetti.

Mideast Ekonomisti Ziad Davud ise enflasyonun hız kesmesinin ve TL’nin istikrar kazanmasının bu ay faiz indirimine alan yarattığını belirtti.

Morgan Stanley de faizlerde 250 baz puan indirim öngördü. Kurum, bunun gerekçesi olarak fiyat artışlarının son aylarda beklenenden daha iyi gerçekleşmesini ve Türk lirasındaki stabilizasyonu gösterdi.

Daha agresif indirim bekleyenler de var

Merkez Bankası‘ndan daha fazla faiz indirimi bekleyenler de bulunuyor. İstanbul Portföy Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Ozaner, en az 400 baz puan indirim öngördüklerini dile getirdi. Ozaner “Merkez Bankası Başkanı değişmeseydi de zaten faiz indirimi olacaktı, biz minimum 400 baz puanlık düşüş bekliyoruz. Faiz tarafında bence bu fiyatlandı. Eylül ayı beklentileri önemli. Ağustos ve eylülde baz etkisiyle her şeyi daha iyi göreceğiz fakat ekim kasımdan sonra bu dengelenecek. Eylülde de 150 200 baz puanlık indirim olabilir. Sonrasında bence daha dikkatli olmak gerekecek” dedi.

Ozaner, yabancı yatırımcıların 250 baz puan indirim beklediklerini söyledi. Ozaner “Türkiye’de geniş beklenti aralığı var. 400 baz puan indirim olursa kurda 5.80’e doğru hızlı bir hareket olabilir” diye konuştu.

Turgay Ozaner, Fed’den faiz indiriminin gelişen piyasalara olumlu etkisinin olacağını kaydetti. Ozaner “Kurun çok gerileyeceğini düşünmüyorum. Bireysel yatırımcı hala dolar alıyor, bu da güvenin tam tesis edilmemesiyle ilgili. Bu 2 hafta kur için çok önemli” diyerek sözlerini tamamladı.