Kategoriler
Gündem

Mert Bakırcı: İnanılmaz şanslı bir ülke olabiliriz

Bilim platformu Evrim Ağacı’nın kurucusu ve idari sorumlusu Çağrı Mert Bakırcı Yol TV’nin Ana Haber bültenine katıldı. Yeni tip koronavirüs salgını hakkında konuşan Bakırcı, yapılan simülasyona göre; önümüzdeki bir buçuk yıl içerisinde insan popülasyonunun yüzde 70’inin salgına yakalanacağına ilişkin bir öngörünün bulunduğunu söyledi.

Virüsün çocuklar dahil olmak herkese bulaşabildiğini aktaran Mert Bakırcı, salgının yetişkin ve özellikle yaşlılara etki ettiğini dile getirdi. Bakırcı’nın aktardığı bilgilere göre; salgını azaltıcı mevsim koşulları gözardı edildiği takdirde yetişkinlerin yüzde 90 civarının önümüzdeki yıllarda Kovid-19 hastalığına yakalanması bekleniyor.

Aşı üretiminin uzun ve zor bir süreç olduğunu dile getiren Çağrı Mert Bakırcı, aşının üreminin ne zaman gerçekleşeceğine dair “En iyimser tahminler 10 ay, en gerçekçi tahminler 12 aydan 24 aya kadar sürebileceğini gösteriyor.” açıklamalarında bulundu. 

Bakırcı, İnternet aracılığıyla görüntülü olarak katıldığı programda “Türkiye’de bu virüsün olmamasının üç nedenini görebiliyorum. Birincisi inanılmaz şanslı bir ülke olabiliriz ve öyle bir şanslı ülke olabiliriz ki son 1,5 ayda giriş-çıkış yapan yolcuların hiçbirinde şans eseri bu virüse rastlanmamış olsun.” diye konuştu.

“Genetik bir durum olabilir”

Evrim Ağacı’nın kurucusu, diğer bir olasılığın Türkiye’nin genetik durumundan kaynaklanabileceğini söyledi. Ancak bu ihtimalin geçerli görünmediğini belirtti. “İkinci olasılık coğrafyaya özgü genetik bir durum olabilir.” diyen Bakırcı, bu durumun da muhtemelen geçerli olmadığını bu yüzden spekülatif olduğunu dile getirdi.

Çağrı Bakırcı “Üçüncüsü ve bana en olası geleni ise eğer bakmazsanız, bulamazsınız. Yeterince tarama yapılmazsa, yeterince test uygulanmazsa doğal olarak bu hastalığın Türkiye’de olmadığı kanaati doğabilir.” ifadelerini kullandı.

Grip sanıp geçiyorlar

“En objektif tahminim Türkiye’de çoktan bulunduğu yönünde.” açıklamasında bulunan Mert Bakırcı “Vakaların yüzde 80’inde son derecede hafif ve orta şiddette geçiriliyor. Dolayısıyla birçok insan muhtemelen grip sanıyorlar ve normalde uyguladıkları tedavileri bu durumda da uyguluyorlar.” tahmininde bulundu.

“Grip için çok az insan hastaneye gidiyor. Bu da farkında olmadan hastalığın geçirilip gitmesine neden olabilir.” diyen Bakırcı, “Testler yeterince artırılırsa griple koronavirüs arasında ayrıma gidilecektir ve Türkiye’de de muhakkak bu virüse rastlanılacaktır. Şu anda Türkiye’de ciddi bir test yapılmıyor.” sözlerini kaydetti.

Çağrı Bakırcı, salgın hakkında “Bu kadar yayılmışken Türkiye’de olmadığını düşünmek zor.” yorumunda bulundu.