Kategoriler
Ekonomi Gündem

Microsoft, Windows 7’ın fişini çekti! EOSnotify.exe nedir?

Microsoft‘un 2009 yılında piyasaya sürdüğü Windows 7 adlı işletim sistemine olan destek kesildi. Microsoft, bugünden itibaren Windows 7 sürümlerini tanımamaya başladı. On yıllık kullanım süresinden sonra, işletim sistemine yönelik güvenlik ve yazılım güncellemesi yapılmayacak.

Ayrıca, söz konusu işletim sistemini kullanmaya devam edecek kullanıcılar, Microsoft Office programları için de güncelleme alamayacak. Piyasaya çıkacak her ürün de Win7 işletim sistemini desteklemeyebilir.

Microsoft uyardı

Windows 8‘in bir önceki sürümüne artık güvenlik desteği gelmeyecek. Artık Win7 kullanıcıları, güvenlik paketi satın almadığı takdirde virüs gibi tehditlere daha savunmasız hâlde olacak. Microsoft, işletim sistemine dair yayımladığı son güncellemeyle beraber EOSnotify.exe isimli program yükledi. Son güncellemeyle beraber yüklenen  EOSnotify.exe yazılımı, Win7 kullanıcılarına uyarı mesajı verir. Her gün saat 12.00’den itibaren devreye giren bu yazılım, “Don’t remind again (Bir daha hatırlatma)” seçeneğine tıklandığında devre dışı kalır.

Firma, bu program aracılığıyla kullanıcılara uyarı mesajı gönderdi. Şirket, uyarı mesajında işletim sisteminin artık güvenlik ve yazılım güncellemelerini almayacağını, teknik destek servisinin bulunmayacağını kaydetti. Mesajın başlığı ise “Windows 7 PC’niz servis dışıdır.” oldu. Firmanın mesajı şöyle:

Windows 7 PC’niz servis dışıdır.

14 Ocak 2020 itibariyle, Windows 7 desteği sona erdi. Bilgisayarınız aşağıdakiler nedenlerden dolayı virüslere ve kötü amaçlı yazılımlara karşı daha savunmasızdır:

* Güvenlik güncellemesi yok
* Yazılım güncellemesi yok
* Teknik destek yok

Microsoft, en son güvenlik özellikleri ve kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma için Windows 10‘i yeni bir bilgisayarda kullanmanızı önemle önerir.”

Firmalara yönelik Win7 desteği kesilmedi

Kişisel amaçlı kullanıma yönelik sürüm desteği kesildi ancak firmalara yönelik hizmet kesilmedi. Belli bir miktar para ödenmesi hâlinde Window 7 Pro ve Windows 7 Entreprise sürümlerini kullanan kullanıcılar, güncelleme ve destek almaya devam edecek. Bu desteğin 2023 yılının ocak ayında sona ereceği belirtiliyor.

Öte yandan Windows 10 sürümüne geçmek isteyen bilgisayar kullanıcılarına otomatik yükseltme seçeneği sunuluyor.