Kategoriler
Ekonomi Gündem

Mikro konutlara olan ihtiyacın artması kaçınılmaz

Mikro konutlar, barınma sorununa bir çözüm olabilir. Bunun yanı sıra bu tür konutların artmasıyla yeşil alanların çoğalmasının desteklenebileceği öngörülüyor.

Dünyada ve Türkiye’de yaşanan nüfus artışıyla beraber, insanlar, daha küçük; ekonomik ve enerji kaynaklarının iyi kullanıldığı ve alandan tasarruf sağlayan tasarımlara yöneliyor.

Nüfus hızla artarken yaşanan barınma sorunlarına karşı uzmanlar, teknolojik donanımlı ve ekonomik mikro konutların çözüm olabileceği üzerinde tartışıyor. AA’ya konuşan Haliç Üniversitesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı Profesör Doktor Füsun Seçer Kariptaş, küçük konutların geleceğin tasarımı olabileceğini aktardı.

Hızlı bir seyirde ilerleyen ekonomik ve teknolojik gelişmelerin beraberinde konut yapılarını da etkilediğini belirten Kariptaş, farklılaşan hayat şartlarının yaşam alanlarını etkilerken küçük konut tasarımlarının da zaman geçtikçe çoğaldığını ifade etti.

Füsun Seçer Kariptaş, bireyleri; ekonomik ve enerji kaynaklarının verimli kullanıldığı ve alan tasarrufu sağlayan tasarımlara yönelttiğini vurguladı. Küçük konutların geleceğin tasarımı olabileceğini söyleyen İç Mimarlık Bölüm Başkanı Profesör Doktor Füsun Seçer Kariptaş, “Böylece daha esnek çözümlere ve daha küçük mekanlara sahip konutlar ortaya çıkmaktadır. Geleceğin tasarımı olabilecek mikro konutlar, yaşam standartlarını muhafaza ederek daha küçük boyutta, ancak daha fazla sayıda konut oluşturmak suretiyle barınma sorununa çözüm sunmaktadır. Böylece daha az yer kaplayan ama işlevsel olarak eksik olmayan, enerji ve malzemenin daha doğru kullanıldığı, daha ekonomik konutlar kullanıcılar tarafından tercih edilecektir.” diye konuştu.

Mikro konutlar tasarlanırken dikkatli planlama gerekiyor

Kariptaş’a göre, tasarımlarının akıllıca yapılması gerektiği küçük konutların, konut sakininin yaşam koşullarını olumsuz etkilemeden bir çözüme ulaşabilmek için dikkatli planlanması gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin mikro konut tasarım fikriyle yeni tanıştığını belirten Akademisyen, küçük evlere olan ihtiyacın artmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Haliç Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Füsun Seçer Kariptaş, afetzedeler, mevsimlik işçiler ve öğrenciler için akıllı iç mekan tasarımlarıyla oluşturulan küçük konutların çözüm önerisi olabileceğini dile getirdi. Kariptaş, ayrıca, “Bu konutların kullanım alanlarının artması ile yeşil alanların çoğalmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.” dedi.