Kategoriler
Gündem

Milli ve tabiat parkları 1 Haziran’da açılıyor

Milli ve tabiat parkları Türkiye’nin normalleşme sürecine karşı 1 Haziran’da yeniden açılıyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, konuya ilişkin açıkmalarda bulundu.

Milli ve tabiat parkları halkın yeni gözdesi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığına karşı ziyaretçiye kapatılan 44 milli park ve 249 tabiat parkının yeniden hizmete açılacağını duyurdu. Önlemler dahilinde ziyaretçiye kapılarını açacak olan alanların dezenfeksiyon işlemleri usulüne uygun bir şekilde gerçekleştiriliyor. Pakdemirli, özellikle vatandaşların sosyal mesafe kurallarına uyum sağlanması ve koruma altındaki bu alanlarda doğayla birlikte huzura erişmesi konusunda iyi dileklerini dile getirdi. Ziyaret esnasında kişilerin maske takması ve hijyen kurallarına son derece önem vermesi bekleniyor.

Yapılan yazılı açıklamada açılması beklenen milli ve tabiat parklarının, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından gerekli önleme tabi tutulduğu belirtildi. Sosyal izolasyon kurallarına uyum sağlayan vatandaşların özellikle bu tür doğayla birleşen alanlarda ziyaretlerini gerçekleştirmesi bekleniyor. Her türden koruma altında bulunan alan içerisinde büyükşehirlerin gürültüsünden kurtulmak isteyen vatandaşlar kapıları aşındıracak. Suyu, tarihi, havası ve doğal güzelliklerinin yanı sıra kişilere eğlenme, dinlenme ve boş zamanlarını keyifle değerlendirmesine imkân sağlanıyor. Açılması beklenen tesislerin bakım ve temizliklerinin devam ettirildiğini söyleyen Pakdemirli, kişilere huzur dolu vakit geçirmeleri için iyi dileklerde bulunmayı unutmadı.

Normalleşme süreci nasıl devam ediyor?

1 Haziran itibariyle Türkiye genelinde yasakların kademeli olarak kaldırılmasına geçtiğimiz günlerde karar verildi. Pandemi sürecini yaşam standartları haline getirmeyi planlayan hükümet, sürü bağışıklığı sistemine geçiyor. Belirlenen plan kapsamında ilk olarak AVM, berber ve kuaförler eski düzenine geri dönüş yaptı. Kamu kurumlarında ve belirli firmalarda idari izinli sayılan, evden iş yürütenler 1 Haziran tarihinden itibaren iş yerlerine dönüyor. Kronik hastalıkları bulunan kamu personellerinin durumları ise kurumca değerlendirmeye alınacak. 65 yaş ve üstünün sokağa çıkma yasağında Pazar günleri dahil, 14:00-20:00 saatleri arasında istisna kapsamına tabi tutuluyor. Esnaf ve sanatkâr olan 65 yaş ve üstü vatandaşlar, işletme faaliyetlerini yürütebilmek adına maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyum sağlayacak.

Ülke genelinde eğlence merkezleri haline dönüşen restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri, dernek lokali, yüzme havuzu, kaplıca türü işletmeler aynı kurallar dahilinde hizmet hayatına yeniden başlıyor. Saat 22’ye kadar iş yerlerinin açık olması beklenirken, eğlence mekanları ve nargile satışlarındaki yasaklar devam ettirilecek. Spor tesislerinin açılışıyla birlikte gece 24’e kadar hizmet vermesi bekleniyor. Aynı zamanda hayvan satış yerleri de 1 Haziran itibariyle yeniden açılacak. Açık havada düzenlenmesi beklenen konserlerin yaz ayları itibariyle devam ettirilmesi ve belli aralıklarla denetimlerde yer alması söz konusu. Hipodromlar ise Haziran 10 tarihinden itibaren faaliyet hayatına başlıyor.