Kategoriler
Gündem

Mısır, ceviz, böğürtlen… Antioksidan, kanseri hızlandırıyor

Antioksidan içeren besinlerin akciğer kanserini hızlandırdığı gözlemlendi. E vitamininin kanserli hücrelerin yayılmasına yol açtığı kanıtlandı. Akciğer kanseri ise dünyadaki kanserler arasında en fazla görülenlerinden biri.

Antioksidanların ve E vitaminlerinin kansere çare olduğuna veya sağlıklı olduğuna dair bilgiler, birçok adreste yayımlanırken elde edilen bulgular bunun aksini açıkladı.

Çoğu yerde mısır, pirinç, böğürtlen gibi antioksidan içeren maddelerin kansere karşı faydalı olduğu bilgileri yer alır, ancak durum öyle değil.

Çalışmalara göre E vitaminin kanser hücreleriyle savaşmadığı gibi kanserin yayılmasına yardım ediyor. 2015 yılında Göteborg Üniversitesinin Sahigrenska Akademisinde; 2019 yılında ise New York Üniversitesi ve Göteborg Üniversitesinde yapılan iki ayrı çalışmanın sonucunda antioksidan maddelerin metastaza yol açtığı gözlemlendi.

Gazete Duvar’ın haberine göre antioksidanın içerdiği E vitamininin kanserli hücrelerin yayılmasına yol açtığı kanıtlandı. Araştırmalar hakkında değerlendirmede bulunan araştırmacılar arasındaki Volkan Sayın, “Bu sonuçların, antioksidan tüketimi ve kanser tedavisindeki olumlu etkilerine dair popülist inançları ortadan kaldıracağını umuyoruz. Gerçek şu ki, besin takviyeleri ve E vitamini gibi antioksidan zengini süper gıdalar, normalde sadece en saldırgan kanser türlerinde görülen moleküler mekanizmaların taklit edilmesi yoluyla kanser hastalıklarının ilerlemesine ve daha hızlı yayılmasına yol açıyor.” diye konuştu.

Kanseri önleyemeyen E vitamini, tümörleri besliyor

E vitaminine sahip besinler, kanserin yayılmasına destek oluyor. Bu besinler kanserin metastaz yapma oranını yükseltiyor. Araştırmacı Volkan Sayın ““E vitamini gibi antioksidanları tüketen akciğer kanseri hastaları, akciğer tümörlerinin yayılma ve büyüme kapasitesini besliyor.” sözlerini kaydetti.

Akciğer Kanserinin yayılması durdurulabilir

Araştırmalar bu bulgularla sınır değil. Akciğer kanserinin nasıl yayıldığı, metastaz sürecinde antioksidanları ve şekeri nasıl kullandığı ayrıntılı olarak tespit eden Göteborg Üniversitesindeki çalışma, akciğer kanserine sahip hücrelerin yayılmasının durdurulması ve tedavi edilmesi ile ilgili önemli bir yola da girildi.