Kategoriler
Gündem

Modern ilk insanların nereden geldiği tespit edildi

70 bin yıl boyunca geniş bir sulak alanda yaşayan homo sapiens türü, iklim değişikliği sonucunda yayılmaya başladı. İnsan atalarının şekillenip dünyaya yayıldığı konum uzun zamandır tartışılıyordu. Makgadikgadi Gölü, insanların ana yurdu olarak öne sürüldü. Konumun bir zamanlar Afrika’nın gelmiş geçmiş en büyük göl sistemi olduğu belirtiliyor.

İlk modern insan olarak kabul edilen homo sapiens türünün 200 bin yıl önce Zambezi nehrinin güneyinde insanlığın yuvası olan geniş bir sulak alanda ortaya çıktığı iddia edildi. Çalışmaya göre Güney Afrika’daki Botsvana ülkesinin kuzeyinde yer alan Zambezi nehrindeki bir nehir vadisinin atamızın yuvası olarak kabul edildi. Nature dergisinde yer alan makaleye göre; Namibya ve Zimbabve bölgelerinin de içinde bulunduğu bu alan uzun süre boyunca insanların atasına ev sahipliği yaptığı tespit edildi.

Homo sapiens burada 70 bin yıl yaşadı

Çalışmalarda bahse konu olan alanın homo sapiens türünü 70 bin yıl boyunca geçindiren büyük bir gölü barındırdığı belirtildi. Günümüzden 110 bin ila 130 bin yıl önce başlayan iklim değişikliği, vadiden verimli koridorlar yaptı. Açılan koridorlarla beraber atalarımızın popülasyonu ilk defa yayılmaya başladı. Bu durum, insanların Afrika kıtasından göç etmesinin önünü açtı.

Namibya ve Güney Afrika’daki katılımcılardan kan örnekleri toplayan ve onların mitokondriyal DNA’larını (mtDNA) ekibiyle birlikte mercek altına alan Garvan Tıbbi Araştırma Enstitüsünde görevli genetikçi ve araştırmanın başında yer alan Profesör Vanessa Hayes “Anatomik açıdan modern insanın, Afrika’da yaklaşık 200 bin yıl önce doğduğu bir süredir biliniyordu. Uzun zamandır tartışılan şeyse atalarımızın doğduğu ve sonrasında dünyaya yayıldığı yerdi.” sözlerini kaydetti.

Güneybatıya göç eden nüfus gelişti

“İklimdeki bu değişimler ilk olarak 130 bin yıl önce kuzeydoğuya, daha sonra da yaklaşık 110 bin yıl önce güneybatıya doğru bitkilerin serpildiği yeşil koridorlar açmış. Bu koridorlar da ilk atalarımızın ilk kez evlerinden uzaklaşmasını sağlamış.” diyen Pusan Ulusal Üniversitesinde görevli iklim bilimcisi Profesör Axel Timmermann “Modern insanların anne tarafından gelen en eski alt soylarında atalarımızın 130 ila 110 bin yıl önce anayurtlarından göç ettiğini gösteren önemli bir genetik sapma gözlemledik. İlk göçmenler kuzeydoğuya yöneldi, bunları güneybatıya seyahat eden ikinci bir göçmen dalgası izledi. Üçüncü popülasyonsa günümüze kadar ana yurtlarında kaldı.” açıklamasında bulundu.

Araştırmacılar güneybatı yönüne göç eden homo sapiens topluluklarının geliştiğini ve atalarımızın buradaki nüfus artışını sürdürdüğü tahmin edilirken bunu deniz ürünleriyle beslenmeye yönelik adaptasyondan sağladıkları düşünülüyor.

Göç etmeyenler kuruyan toprağa uyum sağladı

Timmermann’ın bahsettiği göç etmeyen üçüncü popülasyonun ise kuruyan topraklara uyum sağladığını belirten Profesör Hayes, bu topluluğun torunlarının Kalahari bölgesinde rastlanabileceğini kaydetti.