Kategoriler
Emlak Haberleri

Mudanya’nın batı bölgesi koruma altına alındı

Mudanya’nın batı kısmı yakın zamanda sit alanı oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan kararlarda tarihi alanları koruma amacı ile yakın zamanda sit alanı ilan edilen bölgelere Mudanya’nın batısı da dahil edildi.

Mudanya’nın batı kısmı artık projeye kapalı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın vermiş olduğu karar neticesinde, Mudanya’nın tarihi sahilleri koruma kapsamına alınıyor. Bu kararın en önemli etkeni ise Mudanya’nın batısında yer alan Kumyaka ile Tirilye adasındaki bölge sebep oldu. Alanın yoğun imar talebi nedeniyle 10 Mart 2020 tarihli kararın uygulandığı bölge ‘Doğal Sit Alanı’ ilan edilmiştir.

Kıyı boyu ve içerisindeki önemli bir alanı kapsayan kararda; ‘Doğal Sit Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ ve ‘Doğal Sit- Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ maddeleri kullanıldı. Mudanya, Bursa iline bağlı olmakla birlikte daha çok yazlık alan olarak kullanılmış ancak yakın zamanda dört mevsime uygun konut projeleri ortaya çıkarılmıştır. Böylece dört mevsimde yaşanacak bir bölgeye dönüşen Mudanya, yaşadığı olumsuz değişimler karşısında artan nüfusa karşı korunması gerekliliğini gözler önüne serdi. Alınan karar neticesinde ‘Doğal Sit Alanı’ ilan edilen Mudanya’nın batı bölgesinde yeni projeler gerçekleşemeyecek.

Ayrıca ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ ilan edilen bölgelerden Tirilye’nin doğu, batı ve güneydoğu bölgesi de karardan etkilendi. Koruma altına alınan Tirilye’de kimse doğal güzelliklere dokunamayacak.

‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ kapsamında Kumkaya ile Tirilye arasında yer alan bölgenin tamamı ve Kumkaya’nın yerleşik bölgeleri de dahil, Tirilye’nin güneybatısı koruma altına alındı. Alınan kararda en önemli etki ise Mudanya’da yakın zamanda yaşanan nüfus oranındaki artış olarak görülüyor. Bunun sonucunda ise bölgeye artan yerleşim talepleri ve imar baskıları nedeniyle doğal güzelliklerin bozulması merkezi otoritelerce yeni kararların alınmasına neden oldu.

Bölge sakinleri mevcut kaynakları kullanabilir

‘Doğal Sit Alanı’ ilan edilen bölgede, Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez Komisyonunun Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanım Koşulları İlke Kararı uygulanmıştır. Buna göre ‘Sit’ alanı ilan edilen bölgede nelere izin verildiği ve yasaklandığı daha net anlaşılabilir. Nitelikli doğal koruma alanları kapsamında yer alan maddede; doğal yapısı değişime uğramamış veya az bir değişim yaşamış, modern yaşam ve önemli ölçüde insanların faaliyetleri karşısında etkilenmemiş; doğal süreçlerin hâkim olduğu bölgede, koruma amaçları doğrultusunda yörede yaşayan kişilerce alanın mevcut kaynakları kullanılabilir. İzin verilen mevcut kaynaklar ise geleneksel yaşam şeklinin korunduğu kara, su ve deniz alanları olarak tanımlanmıştır.

Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanları tanımında ise; barındırdığı siluet, jeolojik ve ekolojik değerlerin korunması ve geliştirilmesi maksadı ile alan içerisinde bulunan potansiyel ve kullanım özellikleri göz önünde bulundurulmuştur. Böylece doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunluklu faaliyetler, turizm ve yerleşim yerlerine izin sağlanabilir.