Kategoriler
Emlak Haberleri Proje Haberleri

Murat Kurum, Elazığlı depremzedelere konut teslim müjdesini verdi

Murat Kurum, Elazığ’da evsiz kalan pek çok vatandaşa müjdeli haberi duyurdu. Buna göre, 24 Ocak’ta meydana gelen 6.8 şiddetindeki büyük deprem sonrası, yıkılan konutlara ek olarak ağır hasarlı binaların yıkımına başlanmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca yürütülen çalışmalarda 1000 konutun teslim tarihine gelindi.

Murat Kurum beklenen günün geldiğini açıkladı

Geçtiğimiz 24 Ocak günü meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrası kent genelindeki konutlardan bazıları yıkıldı, bazıları ise büyük hasarlı olarak kayıtlara geçirilmişti. Merkez üssü Sivrice ilçesi olan depremin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bizmişen Mahallesi üzerinde incelemelerde bulundu.

Burada yaptığı ziyaret sırasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Kurum, Malatya’nın Pütürge ilçesinde meydana gelen 4.6 şiddetindeki deprem dolayısıyla vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti. Konu yeniden Elazığ depremine döndüğünde 41 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Bakan Kurum, Cumhurbaşkanının talimatıyla bölge üzerinde çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğinden söz ediyor. Bakanlıkların, vekillerin ve belediyelerin kayıtsız kalmadığı kent için yaralar sarılmaktadır.

1000 konut için teslim aşamasına gelindi

Murat Kurum, bakanların sıklıkla çalışmaları yakından incelemek amacıyla kenti ziyarete geldiklerinden bahsediyor. Bu kapsamda yaklaşık olarak 18 bin 500 bağımsız bölümden oluşan ağır hasarlı, yıkık ve acil kategorisine alınan yapılara ilişkin çalışmalara başlandı. Toplam rakamdan yaklaşık olarak 3 bini yalnızca köylerden meydana geliyor. Küçük bölgelerde yükselmesi beklenen konutların tek katlı olduğu bilgisine yer verildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı, ilk çalışmaların 14 Şubat günü başlatıldığını aktarıyor: “Dilek apartmanının olduğu Sürsürü Mahallesi’nde 14 Şubat günü başlatılan proje çalışmalarında sona gelindi. Bizmişen denilen içinde bulunduğumuz alanda ise yaklaşık olarak 700 konutun inşası tamamlandı. 1000 konutun teslim aşamasına getirildiği bölgede, yıl sonuna kadar yatay mimari anlayışına sahip 8 bin konutun daha teslim edilmesi bekleniyor.”

Kent genelinde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projesi Türkiye sınırlarını aşarak dünya geneline örnek olacak. Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca başlatılan 18 bin 500 konutun tek seferde aynı il üzerinde gerçekleştirilmesi, “en büyük proje” olma özelliğini beraberinde getiriyor.

1 yıl içinde konutların etapları bitebilir

Kurum, yaptığı açıklama sırasında çalışmaların düzenli bir şekilde yürütüldüğünden bahsediyor. Söz verilen tarihte, 1 yıl içerisinde konut etaplarının tamamlanması beklenmektedir. Her türlü doğal afette vatandaşların yanında beraber olduklarından söz eden Kurum, sevinci de hüznü de vatandaşlarla beraber yaşadıklarını bildirdi.

Alt yapı çalışmalarının toplam değerinin 21 milyona eriştiğinden söz edilirken, kent geneli için kanalizasyon, yağmur suyu gibi alt yapı projelerine 640 milyon lira finans sağlandı.

Deprem bölgesinde nüfusun yüzde 70’i var

Hem Elazığ hem de Malatya’da başlatılan dönüşüm projelerinde toplam rakam 7 milyar liraya erişti. Kentin projeler sayesinde ihya ve inşa edilmesi bekleniyor. Türkiye’nin deprem bölgesi olduğu hatırlanırsa, Murat Kurum’da Elazığlılara depreme alışmaları konusunda uyarıda bulundu. Özellikle Türkiye nüfusunda yaklaşık olarak yüzde 70’lik dilim deprem bölgelerinde oturum sağlıyor.

Kentsel dönüşüm projesi diye başlanılan yolda; millet bahçesi, sosyal donatılar ve vatandaşların yaşam kalitesini yükselten her türlü projeye imza atıldı. Köy ve şehir merkezlerinde devam eden çalışmalarda hızlandırma hareketleri devam ediyor.

Tamamlanan konutlar hak sahiplerini bulacak

Murat Kurum, Dilek Sitesi’nin olduğu bölgede 15 vatandaşın hayatını kaybettiğinden söz etti. Burada başlatılan yenileme işlemlerinde sona gelindiği ve geçici kabullerin ardından iskan aşamasında olduklarını bildiriyor.

Gelecek hafta itibariyle tamamlanan konutların teslimlerine başlayacaklarını duyuran Bakan, etap şeklindeki konutlara yerleşim sürecinin başlayacağını söyledi.

Çalışmaların devam ettirildiği Elazığ ve Malatya’da vatandaşların sağlıklı şartlarda yaşamasına olanak sağlanacak. Aynı zamanda kırsal bölgelerde inşa edilen konutlara ilaveten Değirmenönü köyündeki konutlar yakından incelendi. Dayanıklılık konusunda vatandaşların endişe duymaması gerektiğinin altı çizilmiş ve evlerin en az üç çocuklu ailelere uygun bir hale getirildiğinden bahsedilmiştir.