Kategoriler
Ekonomi Gündem

Murat Kurum: Türkiye inşaatta ikinci sırada

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin inşaat sektöründe, Çin’in ardından en büyük ikinci ülke olduğunu kaydetti.

Kurum, Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belek Mahallesi’ndeki bir otelde düzenlenen Uluslararası İnşaat Çalıştayı‘na katıldı. Çalıştayda diğer Türk devletlerinin yanı sıra Romanya, Sırbistan ve Ukrayna da yer aldı.

İnşaat sektörünün bütün ülkelerde ekonomik büyümeyi sağlayan temel unsur olduğunun altını çizen Murat Kurum, “İnşaat sektörünün dinamizmini ve canlılığını tüm bölgemize yaymalıyız. Ülke olarak Türkiye’nin bunu yapabilecek gücü var.” dedi. Ülkemizdeki inşaat sektörünün altyapısının hem üretici hem de malzeme tedariki açısından güçlü olduğunu kaydeden Murat Kurum, bu alanda yapılan bütün çalışmaların yerli ve yabancı tüm yatırımcılara yönelik kılavuz niteliği taşıdığına inandıklarını söyledi.

Türkiye dünyada yoğun talep görüyor

Kurum, Türkiye’nin inşaat sektöründeki nitelikli yapısıyla her ülkede talep gördüğünü, Türkiye’nin farklı ülkelerde yüzlerce büyük projeye imza attığını belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Şunu gururla söyleyebilirim ki bugün, ülkemiz; inşaat sektöründe, Çin’den sonra dünyanın ikinci büyük ülkesi konumunda. Bugün Türk inşaat şirketlerinin Şili’den Rusya’ya, Orta Asya’dan Afrika’ya kadar dünyanın her yerinde, yüzlerce büyük projede imzası var. İş bitirme hızı, kaliteli malzeme kullanımı ve tecrübeli iş gücüyle inşaat sektörümüz, dünyanın her ülkesinden çok yoğun talep alıyor.” ifadelerini kullandı.

TOKİ dünyaya örnek oluyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bünyesinde bulunan Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) son 18 yıldır yaptığı çalışmaları değerlendiren Kurum, bu süre içerisinde 860 bin adet konut; bunların içine sosyal donatılar dahil edildiğinde ise bir milyonu aşan sayıda bağımsız birim inşa ettiğini aktardı.

Endonezya, Sri Lanka, Pakistan ve Somali’de toplam 6 bin 200 adet yapının inşaatını bedelsiz olarak tamamlayıp hizmete açtıklarını belirten Murat Kurum; bunların arasında öncelikli olarak konut, hastane, misafirhane, spor salonu gibi yapıların yer aldığını söyledi.