Kategoriler
Emlak Haberleri

Mustafa Hakan Özelmacıklı: Kiralar artacak

İnşaat sektörü güven endeksi bir ayda, yüzde 33,1 oranında artarken Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, finansal teşvikler sayesinde sektörün yeniden canlandığını belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun yayımladığı Sektörel Güven Endeksleri’ne göre mayıs ayında 58,5 seviyesinde olan inşaat sektörü güven endeksi, 78 seviyesine çıktı.

Ayrıca, sektördeki alınan kayıtlı siparişler, bir ayda yüzde 48 artarak 59,1 değerine yükseldi.

Canlanma endekse yansıdı

Verileri değerlendiren Altın Emlak Genel Müdürü Özelmacıklı, finansal teşviklerin sektördeki canlanmayı sağladığını dile getirerek bu canlanmanın TÜİK verilerine de yansıdığını kaydetti. İnşaat sektörünün 200’den fazla sektörü etkilediğini belirten Altın Emlak Genel Müdürü, bankalar açısından risklerin de kısa bir zaman diliminde azalacağını öngördü.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Avantajlı konut finansmanı ile 100 bini geçen düşük maliyetli konut kredisi tahsisi ve 25 milyar liralık bir finansmanın sektöre aktarılması sektörde yeniden canlanmayı sağladı. 200’ü aşkın sektörü etkileyen inşaat sektöründeki bu canlanma TÜİK güven endeksi verilerine de olumlu yansıdı. Nisan 2020 itibarıyla tasfiye olunacak alacak oranı en yüksek olan sektör yüzde 10,7 ile inşaat sektörü olmuştu. Kısa zamanda diğer bankalar açısından da riskler azalmış olacak.” ifadelerini kullandı.

Sektördeki “sıçramalar” kiraları artıracak

Konut kredilerine sunulan uzun vadelerle düşük faizle ödeme seçeneklerinin konut talebini artırdığını dile getiren Özelmacıklı, arzın sınırlı olduğu yerlerdeki fiyatların artmaya devam ettiğini kaydetti.

Gayrimenkul sektöründe “sıçralamalar” olduğunu belirten Genel Müdür Mustafa Hakan Özelmacıklı, son bir ayda, krediye uygun konutlarda yüzde 10’a yakın artışın olduğunu dile getirerek bu artışın yakın bir zaman diliminde kira artışlarını da tetikleyeceğini bildirdi.

Genel Müdür Özelmacıklı, “Konut kredilerindeki uzun vade ve düşük faiz oranları sonucu artan talep, arzın sınırlı olduğu yerlerde fiyatları yukarı yönde artırmaya devam ediyor. Son dört yılda mevduat faizinden daha az kazandıran ve yatırımcısını üzen gayrimenkul sektöründe şimdi büyük adımlar ile sıçramalar yaşanıyor. Sadece son bir ayda krediye uygun olan konutlarda, ortalama %10’a yakın bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum yakın zamanda kira artışlarını da tetikleyecek. Bu dönemde gayrimenkule yatırım yapalar, son dört yıldır diğer yatırım araçlarından daha yüksek karlar sağlayan yatırımcılar.” açıklamalarında bulundu.

Konutta Fiyat Artışı  

İlanlara bakılarak fiyat verilmemeli

İlanlara bakarak eve değer biçmenin hatalı bir davranış olduğunu belirten Genel Müdür, taşınmaz alışverişi yapmak isteyen yurttaşlara çağrıda bulundu. Mustafa Hakan Özelmacıklı, emlak danışmanından destek almadan taşınmaz alınıp satılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Özelmacıklı “Konut kredilerindeki uzun vade ve düşük faiz oranları sonucu artan talep, arzın sınırlı olduğu yerlerde fiyatları yukarı yönde artırmaya devam ediyor. Son dört yılda mevduat faizinden daha az kazandıran ve yatırımcısını üzen gayrimenkul sektöründe şimdi büyük adımlar ile sıçramalar yaşanıyor. Sadece son bir ayda krediye uygun olan konutlarda, ortalama %10’a yakın bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum yakın zamanda kira artışlarını da tetikleyecek. Bu dönemde gayrimenkule yatırım yapalar, son dört yıldır diğer yatırım araçlarından daha yüksek karlar sağlayan yatırımcılar.” diye konuştu.

İnşaat sektöründeki güven endeksi arttı