Kategoriler
Emlak Haberleri

Müstakil ev arayışları son 1 yıl içinde arsa fiyatlarını arttırdı

Müstakil ev arayışları salgın hastalık süresince artışa geçti. Artışa geçen bu arayışlar arsa satışlarını öne çıkarmış ve fiyatların katlanmasına neden olmuştur. Öncesinde aylık 80-90 bin bandındaki konut dışı gayrimenkul satışları aralık ayı itibariyle 135 bini geride bıraktı. Taleplerin gelmeye devam etmesi, son bir yıllık süreçte fiyatların yüzde 47 kadar artmasını sağlamıştır.

Müstakil ev arayışları arsa fiyatlarına yansıdı

Gayrimenkul sektörü yeniden yükseliş grafikleriyle dikkat çekiyor. Sektör içinde satışlardan en çok payını alan ise konut satışları oldu. Konut dışı gayrimenkullerin ikinci planda olduğu sektörde keskin değişimler görüldü. Sektör öncülerine göre, yılın ikinci yarısında tablo değişime uğradı. Aylık 80-90 bin adedi bulan konut dışı satışlarda artan talepler satışların 135 bini aşmasını sağladı. Satışlarda ikinci konut dışı gayrimenkuller arasında değerini arttıran yatırım aracı ise arsa oluyor.

İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık (İGD) Sorumlu Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman, yapmış olduğu gözlemlerin sonucunda, “Yıl itibariyle hazirana kadar olan süreç konut satışlarının üstün olduğunu gösteriyor. Ancak inişli çıkışlı dönemde 2020 tablosu değişime uğradı. Ortalama 80-90 bin bandında olan, nadiren 100 bine çıktığı bilinen konut dışı satışlar yükseliş eğilimini korudu. Haziranda 122 bin 397, temmuzda 135 bin 822 olan satış değerleri; eylülde 134 bin 184, ekimde 123 bin 735, kasımda ise 109 bin 828 adede yükseldi. Ekim ayında konut satışının üzerine çıkıldığı görülürken, ticari gayrimenkuller için arsa satışları önemsendi denilebilir” dedi.

Satış tablosunda pandemi etkisi

Salgın hastalık etkisi altında kalan tüm dünyada yasaklar süreci başladı. Yasakların minimal evlerde yaşayan kişiler üzerindeki etkisi ise daha büyük bir eve çıkma arzusu olmuştur. Çoğu kesimin kendi alanlarını oluşturmak istediğine dikkat çeken Ahmet Büyükduman, bahçe trendinin başladıktan sonra konut dışı gayrimenkulde yükselmeler olduğundan bahsediyor. Uzaktan çalışma sisteminin benimsendiği Türkiye’de hayata geçirilen müstakil ev projelerine talepler yükseldi. Talep artışına bağlı olarak zincirleme gelişen tablo, arsada satış grafiklerini tavan değerlere çıkardı. Bu esnada Endeksa.com, gayrimenkulde değerleme ve lokasyon analizi yapmaya devam etti. Buna göre, 5 büyükşehirde arsa fiyatlarının son bir yıllık süreç içindeki artışı yüzde 14 ila yüzde 47 arasında değişmektedir. Arazi fiyatlarının yükselişi ise yüzde 20 ila yüzde 30 arasında. Konut imarlı arsa fiyatlarında en yüksek değeri taşıyan illerin başında İstanbul geliyor. Bu artışa eşlik eden diğer iller Antalya ve Ankara oldu. İstanbul’da son 1 yıllık süreç yüzde 47, Antalya’da yüzde 38, Ankara’da ise yüzde 28 artış göstermiştir.

Metrekare fiyatları İstanbul’u birinci yaptı

Müstakil ev arayışları metrekare fiyatlarını da yükseltti. İstanbul’da arsaların ortalama metrekare fiyatı 996 TL’ye çıkarken, Antalya’da bu rakam 627, Ankara’da ise 360 TL oldu. Fiyatların artışıyla beraber İzmir’de arsaların metrekaresi yüzde 20 artış ile 915 TL olarak karşımıza çıktı. Bursa’da bu artış yüzde 14 oranı ile 793 TL’ye denk geliyor. Son 1 yıl içinde arazi fiyatlarını en fazla yükselten iller sıralaması Antalya, İzmir ve Ankara arasında değişmektedir. Antalya’da arazi fiyatları 1 yıllık artışta yüzde 30, İzmir’de yüzde 28, Ankara’da yüzde 24 seviyesinde. Kasım ayının sonunda arazilerin ortalama metrekare fiyatları Antalya’da 56 TL, İzmir’de 77 TL, Ankara’da 42 TL’dir. Arazi fiyatlarına göz attığımızda İstanbul yüzde 20 ile metrekare fiyatını 109 TL’ye çekti. Bursa’daki artış yüzde 22 bazında olunca fiyatlar 56 TL’ye yükselmiştir.

Exit mobile version