Kategoriler
Emlak Haberleri

Müstakil ev fiyatları talep doğrultusunda yükseliyor

Müstakil ev fiyatları talepler karşısında zam yapmaya devam ediyor. COVID-19 salgın hastalığının ortaya çıkmasıyla birlikte konut anlayışını değiştiren tüketici, müstakil ev isteklerinde talep artışına neden oldu. Satılık konutlar kadar kiralarda da fahiş fiyat uygulamasına gidildiği süreçte, internet arama motorlarında bahçeli ev arayışında yüzde 252 artış gözlemlenmiştir.

Müstakil ev fiyatları tavan yaptı

Çin Wuhan üzerinde başlayan COVID-19 salgın hastalığı, kısa zamanda Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilmişti. Hızla artan vaka sayısı nedeniyle Avrupa ülkeleri başta olmak üzere uluslararası kapılar kapandı. Seyahat yasaklarının şehirler içi sürdüğü sürece dair Türkiye’de de önlemler arttırılmıştır. Mücadele kapsamında ev yaşamına hapsolan bireyler, yüzünü evlerindeki eksikliklere döndü. Süreçte en büyük sıkıntıyı ise balkonsuz evlere sahip olanlar yaşadı. Gayrimenkul sektörüne dair işlerin duraksama noktasına geldiği bilinirken, tüketici normalleşme süreci kapsamında kendine yeni yaşam alanı arayışına girmiştir. Özellikle şehirden ve iş merkezlerinden uzak, kırsal kesimler veya şehir çeperinde bulunan müstakil ev arayışı ön plana çıktı.

Gayrimenkulde yeni trendler belirleniyor

Önde gelen Gayrimenkul uzmanları sürece dair, küresel anlamda yeni konut anlayışlarının ortaya çıkacağından bahsediyor. Trendlerde köklü değişimlere sebep olacak hastalık, müstakil ev fiyatını ülke genelinde ortalama yüzde 25’e yükseltti. Kira fiyatlarında ise yüzde 18 artış görülürken, bu durumun arama motorlarına yansıdığı da görülüyor. Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, “Müstakil konutlara taleplerin son günlerde artış gösterdiği belirlendi. Yaşanan durumun özellikle satış ve kira fiyatlarını yükselttiğini söyleyebiliriz. Ancak henüz pazar anlamında bu talebi karşılayacak işlemler ortaya çıkmamıştır” dedi.

Satış ve kira fiyatlarında büyük artışlar yaşanıyor

Müstakil ev fiyatları, satış bedelini İstanbul üzerinde yüzde 11 olarak belirlemiştir. Bu oranlar; Antalya ve Bursa’da yüzde 22, Muğla’da yüzde 20, İzmir’de yüzde 15 artış yaşadı. Ayrıca konut metrekare fiyatlarında yükselme görülürken bu rakamların; İstanbul’da 6 bin 747 TL, Muğla’da 7 bin 545 TL, Antalya’da 3 bin 945 TL, İzmir’de 5 bin 786 TL, Aydın’da 3 bin 603 TL, Bursa’da 3 bin 42 TL olduğu biliniyor. Kiralarda yaşanan artışların; İstanbul’da yüzde 7, Antalya’da yüzde 21, İzmir’de yüzde 17, Muğla’da yüzde 7 oranında olduğu gözlemlendi.

Balkon ihtiyacı tüketici baskısını arttırdı

COVID-19 sürecinde evlerine kapanan kitleler, temiz havayı doyasıya yaşama arzusu içine girdi. Salgın hastalık sonrası trendlerin bu yönde değişim göstereceğini söyleyen uzmanlar, aynı zamanda kişilerin geniş ev arayışında olduğunu belirtiyor. Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, Türkiye genelinde evlerini büyütmek amacıyla balkonları mutfak veya salonlarına katanların pişmanlık yaşadığını söyledi. Olumsuz dönemle birlikte ihtiyaçların değiştiği gayrimenkul sektöründe ne gibi atılımlar yapılacağı ise merak konusu.

Arama motorlarında müstakil ev arayışı

POLATYOL Grup Yönetim Kurulu Üyesi Celaleddin Polat, geçtiğimiz son bir ay içerisinde müstakil ev arayışlarının yoğun bir şekilde arttığını söylüyor. Özellikle arama motorlarında net bir veriye ulaşıldığını belirten Polat, arayışın yüzde 252’ye tırmandığını belirtti. Kişiler şehir ve doğanın bütünleştiği alanlar içerisinde arayışını sürdürürken; Coldwell Banker Sapphire Gayrimenkul Broker’ı Ersan Bıçakçı ise salgın hastalığın talepleri yüzde 15 arttırdığını dile getirdi. Bu artışın özellikle sosyal medya üzerinde paylaşılan fotoğraflar olduğu açıkça biliniyor.