Kategoriler
Emlak Haberleri

Müstakil ev taleplerinde artış gözlemlendi

Müstakil ev fiyatlarında küresel çaplı hastalık olan ve yakın zamanda pandemi ilan edilen koronavirüs (covid-19) sonrası artış gözlemlendi. Gayrimenkul sektöründe müşteri taleplerinin yeniden şekillendiği ve bundan sonraki dönem için trendlerin belirleneceği zaman dilimine girmekteyiz. Tüketicinin ilk sırada yer alan konut bazlı tercihleri, bu süreçle birlikte değişerek talebi müstakil evler üzerine çektiği görülüyor.

Özellikle şehir dışında yer alan, kasaba ve köy gibi küçük çaplı yerleşim yerlerinde talep artışı söz konusu. Yapılan araştırma sonuçları gözler önüne seriyor ki, dünyada olduğu kadar ülkemiz genelinde de tüketiciler müstakil ev arayışına girdi. Sektörde beliren yeni trendler karşısında ise ev fiyatlarında yüzde 25 artış görülürken, kira fiyatlarında bu oran yüzde 18 olarak karşımıza çıkıyor.

Müstakil ev taleplerinde artış var

Endeksa.com Genel Müdürü Görkem Öğüt tarafından konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulunuldu. Müstakil konutlara son zamanlarda yoğun bir talep olduğunu söyleyen Öğüt, tüketicinin yeni yöneliminin satış ve kira bedellerinde gözle görülür artışa neden olduğu aktarıldı. Ayrıca bu durumda henüz pazarda karşılayacak işlemlerin gerçekleşmediğini de hatırlatmış oldu.

Sabah gazetesinin yapmış olduğu haberin detaylarına bakıldığında ise, müstakil konutlarda satış bedelleri en yüksek Antalya ve Bursa’da kendini göstermekte. Yüzde 22 oranı ile birinci sıraya yerleşen Antalya ve Bursa’yı, yüzde 20 artış ile Muğla takip etmekte. Üçüncü sıraya yerleşen İzmir ili artışı yüzde 15 oranında arttırırken, İstanbul’da bu bedeller yüzde 11 oranına çıktı.

Salgın hastalığın metrekare hesabı üzerinde de açıkça artış gösterdiği gözlemleniyor. İstanbul’da 6 bin 747 TL değerine ulaşan rakam, Muğla’da 7 bin 545 TL olarak belirlendi. Antalya’da bu değer 3 bin 945 TL’yken, İzmir’de 5 bin 786 TL olarak gösteriliyor. Aydın iline gelindiğinde 3 bin 603 TL değerini gören metrekare fiyatı, Bursa’da 3 bin 42 TL ile biçmektedir.

Kira veri artışı tablosuna baktığımızda ise yükseliş konusunda Antalya ilk sırada yer alıyor. Yüzde 21 kira bedel artışı gösteren Antalya şehrini, yüzde 17 artış ile İzmir takip etmekte. İstanbul ve Muğla’ya geldiğimizde bu oran eşit miktarda artış göstermiş ve yüzde 7 olarak ortaya çıkmıştır.

Balkonun değeri anlaşıldı

Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, konut üzerinde yapılan değişiklikler hakkında konuştu. Salgın hastalığın ülkemizde baş gösterdiği günlerde özellikle sokağa çıkma yasağı sonrası ev sahibi olan vatandaşın sesi oldu. Balkonlarını kapatan ve mutfağa katan ev sahiplerinin en büyük ihtiyaçları arasında balkon belirdi. Bu büyük pişmanlık sonrası neredeyse çoğu insan müstakil bir ev alma arzusu içine girmiş ve kendilerini bahçelerinde hayal etmeye başlamıştır.

Çoğu tüketicinin tercihi değişti

POLATYOL Grup Yönetim Kurulu Üyesi Celaleddin Polat ise, tüketicilerin yeni trendleri belirlediğini aktardı. Özellikle son bir ay içerisinde bahçeli eve olan talepte artış olduğunu ve bahçeli eve yönelik sorgulamalarda yüzde 252 artış gözlemlendiğini ifade etti. Ayrıca şehirden kaçmadan doğa ile baş başa kalmak isteyenlerin bu taleplerde artışa neden olduğunu da açıklamalarında yer verdi.