Kategoriler
Emlak Haberleri

Müstakil konut satışlarında fiyatlar yüzde 64,43 arttı

Bahçeli evlere olan talep salgın sürecinde zirve yaptı. Son 1.5 yılda daha büyük, balkonlu ve bahçeli müstakil konut satışlarında talep patlaması yaşanmıştır. Böylece bu konutların fiyatları diğer konutlara göre 2 kat aşmıştır. Endeksa verilerine göre, Türkiye’de son 1 yılda konut fiyatları yüzde 31,68 oranında artmıştır. Ayrıca müstakil konutlarda ise yüzde 64,43 oranında bir artış görülmüştür. Böylece Türkiye’de müstakil konutların yaklaşık metrekare satış fiyatı 5801 TL olmuştur. Ayrıca yaklaşık olarak konut fiyatı 1.116.200 TL olmuştur. Yatırımın geri dönüş süresi ise 31 yıl olmuştur. Artan taleple beraber bahçeli konutların genel konut pazarı içindeki payının da arttığına değinilmiştir.

Endeksa CEO’su Görkem Öğüt, salgınla beraber evlerde geçen zamanın arttığına ve uzaktan çalışmanın yaygınlaştığına değinmiştir. Ayrıca Öğüt, “Böylece daha büyük, balkonlu ve müstakil konut taleplerinde artış görülmüştür. Taleplerin artması hem konut fiyatlarının hem de arsa fiyatlarının artmasına neden olmuştur.” şeklinde konuşmuştur. Öğüt, artan talebin sonun olarak bu tür konutlarda stokların azaldığını anlatmıştır. Ayrıca gelinen noktada emlak danışmanları bu tür konut tiplerinde portföy bulmakta zorluk çektiğine değinmiştir.

Müstakil Konut Yazlık Yerler Çok Fazla Talep Görüyor

Öğüt, uzaktan çalışma süreciyle birlikte yazlık yerlere çok fazla talep oluştuğunu belirtmiştir. Ayrıca, “Muğla’da müstakil konutlar son 1 yılda yüzde 64,53 oranında artış göstermiştir. Müstakil konut projesinin yaklaşık metrekare satış fiyatı 11.007 TL olmuştur. Ortalama konut fiyatı 1.959.246 TL olmuştur. Ayrıca yatırımın geri dönüş süresi 35 yıla çıkmıştır. Antalya’da ise müstakil konutlar son 1 yılda yüzde 70,71 oranında artış göstermiştir. Müstakil konutların yaklaşık metrekare satış fiyatı 5.910 TL olmuştur. Ortalama konut fiyatı 1.347.480 TL olmuştur. Ayrıca yatırımın geri dönüş süresi ise 32 yıl olmuştur.” şeklinde konuşmuştur.

Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, bahçeli konutlara olan talebin covid-19 döneminde neredeyse patlama yaşandığını belirtmiştir. Ayrıca Kuzu, “Satışlar önemli oranda artmıştır. Bu durum insanların evlerinde daha fazla zaman geçirmesiyle beraber gelişen doğal bir durumdur. Bu süreçte neredeyse her sektörde önemli değişimler yaşanmaktadır. Bu değişimlerin devam edeceğini görebiliyoruz. Gayrimenkul sektöründe de talepler bu doğrultuda şekillenmektedir.” açıklamalarında bulunmuştur.

Küçük Bahçeli Konut Üretimi Yapılmalı

Salih Kuzu, bahçeli konut talebi hakkında yapılan araştırmalarda, konut alıcılarının ilk tercihinin büyük farkla bahçeli bir konut almak olduğuna değinmiştir. Ancak fahiş fiyatlar, uygun lokasyonlarda bu konutların yapılamaması ve kendi alım güçlerinin yeterli olmaması nedeniyle bahçeli konuta sahip olmanın güçleştiğini söylemiştir. Kuzu, bahçeli konut taleplerinin karşılanması için uygun ve ekonomik arsaların üretilmesi gerektiğini aktarmıştır. Ayrıca bu arsalar üzerine talebe uygun büyüklükte ve genel giderleri uygun olan konutlar üretilmesi gerektiğini söylemiştir. Kuzu yaptığı açıklamada; “Özellikle daha küçük konutların bahçeli konut olarak planlanması çok büyük bir konut alıcı kitlesinin bu konutlara erişebilmesine imkan sağlayacaktır.” demiştir.

Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, İstanbul gibi kalabalık bir şehirde evde geçirilen vakit arttıkça yaşanılan, vakit geçirilen mekanlardan beklentilerin de arttığını dile getirmiştir. Ayrıca Tahincioğlu, “Balkonlar, teraslar, bahçeler, spor alanları açık alışveriş alanları, parklar en çok aranan özellikler olmaya başlamıştır. Bu süreç, gayrimenkul sektörünün çözüm önerileri geliştirilmesine de katkı sağlamıştır. Hepimiz salgın döneminde uygulanan kısıtlamalar ve evden çalışma sisteminin pandemi sonrası için de sürdürüleceği izlenimi vermektedir. Dolayısıyla evlerde açık alan, çalışma odası gibi alanlara ihtiyacı üst noktaya taşımıştır.” şeklinde konuşmuştur.

Bahçeli Konut Pazarı Daha da Büyüyecek

Salih Kuzu, özellikle kalabalık şehir merkezlerindeki binalardan şehrin çeperlerindeki bahçeli konutlara doğru bir yönlenme olduğunu dile getirmiştir. Ayrıca Kuzu, “Pandemi sürecinde insanlar toprağa dokunabilmenin ne kadar gerekli olduğunu anladılar. Evlerini yaşamlarının merkezine koyduklarında bu mekânların öneminin fark ettiler. Dolayısıyla ilerleyen süreçlerde markalı konut üreticilerinin de bu alanda projeler üretmeye yönelmesiyle beraber bahçeli müstakil konut projeleri pazarındaki büyüme devam edecektir.” yorumunda bulunmuştur.

BOSS4 Gayrimenkul İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, salgın sürecinin sektöre olan etkilerini değerlendirmiştir. Akkuş, “İnşaat sektörü açısından bakıldığında bahçesiz, hatta balkonsuz dar peyzaj alanları gibi oluşumlara sahip devasa yüksek yapılarda önemli bir yükseliş görülmekteydi. İyi projelendirilemeyen bazı yapılar şehirlerin vizyonunda olumsuz bir etki bırakıyordu. Bu sebeple covid-19 dönemi bu durumun yaratacağı tehlikeyi ortadan kaldırmıştır, diyebiliriz. Salgın öncesinde sektörden çok az pay alan bahçeli projeler, salgın süreciyle beraber büyük bir değer kazanmıştır. Bugün satılan projelerin hemen hemen tamamı bahçeli projelerden oluşmaktadır. Bundan sonraki süreçte de satın alma kararında lokasyon, metrekare gibi en büyük kriterlerden biri olacağını düşünüyoruz” diye konuşmuştur.

Diğer emlak projeleri için tıklayınız…