Kategoriler
Ekonomi Gündem

Musul Valisi Cuburi, Türk müteahhitleri ziyaret etti

Irak’ın yeniden imarı için Türkiye ile Irak hükûmetleri ve firmaları arasındaki görüşmeler sürerken Musul Valisi Necim el Cuburi, Türkiye Müteahhitler Birliği’ni (TMB) ziyaret etti. Türkiye’nin Irak’a taahhüt ettiği 5 milyar dolar seviyesindeki krediye talip olduğunu ifade eden Vali Cuburi, alt ve üst yapı projelerinin hayata geçirilebilmesi açısından krediye acil ihtiyacı olduklarını kaydetti.

Türkiye hükûmetinin Irak’a sunacağını taahhüt ettiği 5 milyar dolar değerindeki kredi, Türk firmaları tarafından üstlenilecek projelerin inşa edilmesi ve yeni projelerde Türk malı ürünlerinin kullanılması için harcanacak. Musul Valisi Cuburi, inşaat firmalarının temsilcilerinin de katıldığı TMB‘de yapılan toplantıda yer aldı. Burada konuşma yapan Musul Valisi, Irak’a verilecek 5 milyar dolarlık krediyi hatırlattı. Türkiye tarafından verilecek olan kredinin yarısının Irak’ın metropol şehirlerinden biri olan Musul‘a ayrılmasını istediklerini belirten Vali Necim el Cuburi, şehrin savaşta büyük zarar gördüğünü belirtti. 

Türkiyeli müteahhitlerin bölgedeki faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Vali Cuburi, Türkiyeli firmalarının; yakın, orta ve uzun vadede Musul ve Ninova bölgesinde gerçekleştirilmesi planlanan hastane; köprü, kara yolu, elektrik üretimi, atık su, kanalizasyon gibi projelerine de katılmasını istediklerini kaydetti. 

Musul Havalimanı için Türk müteahhitlik firmasıyla görüştüklerini bildiren valisi; havalimanını yap, işlet ve devret modeliyle işletmek istediklerini söyledi. 

Türkiye’nin dördüncü büyük pazarı

Irak, Türk müteahhitleri açısından dördüncü büyük pazar durumunda. TMB Başkanı Müthat Yenigün, bugüne kadar Irak’ta toplam 26 milyar dolarlık bin projenin üstlendiklerini bildirdi. Yenigün, Bu yatırımın 480 milyon dolarının geçen yıla ait olduğunu kaydetti.

 “Bu tutar ile Irak, firmalarımızın yurtdışı projelerinin ülkelere göre dağılımında Rusya, Türkmenistan ve Libya’dan sonra dördüncü sırada bulunmaktadır. Firmalarımız, Irak’tan vazgeçmemişler, zor şartları birlikte göğüslemeyi tercih etmişlerdir. Ülkede havalimanlarından köprü ve tünellere, barajlardan şehir altyapısına, konuttan endüstriyel tesis, boru hattı ve enerji santrallerine kadar çok çeşitli projeleri hayata geçirmişlerdir.” diyen TMB Başkanı Yenigün, “Önümüzdeki dönemde yakın coğrafyamızda barış ve istikrar ortamının yeniden sağlanması, bu toprakların insanları olarak, hepimizin en büyük arzusudur. İş insanları olarak da önümüzdeki dönem devreye girmesini dilediğimiz barış ekonomisinin gerek ülke gerek bölge kalkınması açısından önemli iş fırsatları yaratacağına inanıyoruz. Bu çerçevede sıkı bağlara sahip olduğumuz Irak bizim için büyük önem taşımaktadır. Geçmişten gelen güç birliğimiz ve ortak çalışma deneyimimizin Irak ile Musul’un yeniden imarı ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi çalışmalarında bizlere birlikte çalışma fırsatları sunacağına inanıyoruz. Bu düşüncelerle çalışmalarımıza da hız kesmeden devam ediyoruz.” diye konuştu.