Kategoriler
Proje Haberleri

Müteahhit ve firmalara ödenen miktar 14 milyar TL’ye ulaştı

Müteahhit ve firmalara 2020 yılının ilk dokuz ayında ödenen miktar 14 milyar TL’yi buldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı altında yapılan araştırma verileri harcamalarda oranları gözler önüne seriyor. Buna göre; proje, müşavirlik, hizmet alımı, danışmanlık ve onarım gideri konularıyla yapılan ödemeleri kişiye ve firmalara giden paranın 14 milyar TL’ye ulaşmasına neden olmuştur.

Müteahhit ve firmalara ayrılan bütçe belirlendi

Birgün.com tarafından paylaşılan haber içeriğinde, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün araştırma verileri yayımlandı. “Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleştirmeleri Tablosu” adı ile öne çıkan harcama miktarları, özellikle pandemi sürecinde danışmanlık, gayrimenkul onarım, hizmet alımı ve proje giderleri gibi pek çok konu başlığıyla yüksek rakamlara ulaşmıştır. Bakanlıktan yapılan açıklamada ise, harcamaların “Hizmet Alımları” kapsamına alındığı anlaşıldı. Müteahhit ve firmalara yapılan ödemelerin Eylül ayı itibariyle 1 milyar 497 milyon TL’yi bulduğu verilerde, harcamada rekor sayı bu ay elde edilmiş oldu. Ancak 2020’nin Ocaktan Eylül ayına dek yapılan harcama miktarının 11.1 milyar TL’den “hizmet” adıyla alındığı gözlemlenmiştir.

Firmalardan alınan hizmetler listelendi

Firmalara ‘hizmet’ başlığı altında yapılan ödemelerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu ödemelere konu olan faaliyetlerin ise müteahhitlik, araştırma, haritalama, danışmanlık, güvenlik ve temizlik hizmetleri olduğu liste halinde sunuldu. Bu ödemelerin yanı sıra müşavir kişi ve firmalara yapılan ödemelerin yine 9 aylık süreçte 436 milyon TL’yi bulduğu belirtildi. Harcamaların “Menkul Sermaye Üretim Gideri” kapsamına alındığı görülmektedir.

Ödemelerde alt kısmı oluşturan kalemler ise proje, müşavirlik ve kontrol giderlerinden oluşuyor. “Gayrimenkul Sermaye Üretim Gideri” başlığı altında firmalara tahsis edilen toplam harcamanın miktarı 2 milyar TL’yi buldu. Müşavir kişi ve firmalara yapılan diğer ödemelerin konusu “Gayrimenkul Büyük Onarım Gideri” olarak duyurulmuştur. Firmalara aktarılan toplam miktarın 524 milyon TL’ye eriştiği tabloda, Eylül ayının harcamalarına da yer verildi. Ay bazında yapılan ödeneklerin 122 milyon TL olduğuna dikkat çeken Birgün.com, rakamların 9 ayda en yüksek değere ulaştığı bilgisini aktarmıştır.

Ekim ayı harcamalarında meraklı bekleyiş

Hazine ve Maliye Bakanlığı altında hizmet veren Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün sunduğu tablo harcamaların her geçen gün yükseldiğini kanıtlamaktadır. Ancak maliyet artışına bağlı olarak artan ödenek miktarının Eylül ayında peak yapması şaşırtıcı olmuyor. Müteahhit ve firmalara Ekim ayında yapılan harcama miktarı için gün sayılırken, 2020 yılının son demlerinde kapanışın hangi seviyeyi bulacağı merak konusuna dönüştü.