Kategoriler
Proje Haberleri

Müteahhitler 2019 yılından umutlu

Ekonomik sıkıntıların yaşandığı 2018’i en zor geçiren sektörlerden biri de inşaat oldu. Artan maliyetler ve banka kredi faizlerindeki oranların yükselmesi sektörü olumsuz etkiledi. Müteahhitler ise 2019’dan umutlu olduklarını söyledi.

Adana Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Nadir Vurankaya, sektörün düzeleceğini umut ettiklerini kaydetti. Vurankaya, çimentocuların zam yapma düşüncesinin İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu’nun girişimiyle rafa kaldırıldığını belirtti. Vurankaya “Çimento zammının geri çekilmesi sektörümüz açısından 2019 yılının en olumlu gelişmesi diyebiliriz. Çunku bu zam oranı olsaydı bizleri zora sokardı” dedi.

Vurankaya, bir de banka faiz oranları ve arsa sahipleri ile olan anlaşmalardaki arsa payının düşürülmesi konusu olduğundan bahsetti. Nadir Vurankaya, “Bazı bankalar faizi 0.98’e indirdi ama kendisi ile kredi çalışması yapan müteahhide veriyor ve 0.98’in üzerindekini müteahhitten peşin alarak 1.78’e tamamlıyor. Bunlar ciddi rakamlar ve sıkıntı yaratıyor. Arsa payı ise lokasyona göre yüzde 35’i geçtiğinde müteahhit bu şartlarla sıkıntı yaşar” diye konuştu.

Adana Müteahhitler Birliği Başkanı Sedat Teoman Gürsesli ise “Kriz bizim sektörün krizi. Belli bir süre beklenmeli bence 2020 ve soması sektörümüz canlanır. Arz fazla talep olmayınca sıkıntı buradan kaynaklanıyor. Artan maliyetler, dövizin yerinde durmaması maliyetlere zamların tekrar gelmesine neden oluyor. Önceden malzemeyi çek veya senetle alabiliyordunuz şimdi peşin isteniyor. Müteahhit 10 TL’ye mal ettiğim 7.5 veya 5 TL’ye satmak zorunda kalınca yok oluyor. Bence bu yılı bekleyelim seneye daha iyi olacağız düşüncesindeyim” dedi.