Kategoriler
Emlak Haberleri

Müteahhitler artan maliyetler karşısında zarara uğruyor

Müteahhitler inşaat malzemelerinde fiyatların yükselmeye devam etmesinin ardından isyan etti. Fiyatların yüzde 80’i bulduğu süreçte 250 alt sektöre kaynak olan sektör, İnşaat Müteahhitleri tarafından yeniden değerlendiriliyor. ‘Can çekişiyor’ tespitinin yapıldığı sektör için, müteahhitlerin zor duruma düşürüldüğü konusu Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİM-DER) Başkanı Mehmet Bülbüloğlu tarafından aktarıldı.

Müteahhitler fiyatlara karşı çıktı

İnşaat sektörünün istihdamda büyük roller üstlendiği biliniyor. Yakın zamanda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre istihdamda sayı 1,7 milyonu aşmıştı. Ancak, işin detayına inen Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİM-DER) Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, müteahhitler hakkında iş yapamıyorlar yorumunu getirdi. İnşaat malzemelerindeki artışın yüzde 80’e dayanmasının ardından açıklama yapan Bülbüloğlu, “Fiyat artışları ve bunların yanı sıra tedarik noktasında yaşanan sıkıntılar sektörü çalışamaz hale getirmiştir” ifadesini kullandı. Yıl içerisinde döviz kurundaki değişime bağlı olarak çeyrek başına artan malzemeler, 2020 yılının 3. çeyrek ve 4. çeyrek arasında döviz kurunun değişimiyle birlikte yüzde 10 ila 15 arasına çıktı. Fakat, bu yükselişin ana malzemeler karşısında yüzde 80’e çıktığı görüldü. Demirin fiyatı aynı dönem 3500 liradan 5500 liraya, çimentonun ton fiyatı ise KDV nakliye haricinde 160 liradan 285 liraya yükseldi” dedi. Bunun yalnızca demir ve çimento ile sınırlandırılmamasını söyleyen Bülbüloğlu, cam, alüminyum, pvc, tesisat ve elektrik malzemelerini de gözden geçiriyor.

Üretim, tüketim miktarından 5 kat fazla

Başkan Bülbüloğlu, inşaat malzemelerindeki artışın müteahhitler nezdinde zor günlerin yaşanmasına neden olduğunu açıkladı. Sektörün ana malzemesi olan demir ve çimentodaki değişim aynı zamanda cam, alüminyum, pvc, tesisat ve elektrik malzemelerine kadar yayılmıştır. Döviz endeksiyle yeniden hesaplanan fiyatlara yüzde 50 ve üzerinde zam yapıldığını belirten Bülbüloğlu, “Türkiye genelinde çimentonun üretimi, tüketilen miktara göre 5 kat fazladır. Beton santrallerine dayatılan kota işleri aksatıyor. Cam ve çimento tedariki konusunda yaşanan sorunlar, büyük sıkıntıları da beraberinde getirdi” dedi. Sıkıntıları bir örnek ile açıklayan başkan; tedarikçi firmanın cam almak için çekini fabrikaya gönderdiği tüm süreç boyunca çekin vadesi gelip ödeme yapılıyor. Ancak hala malzemesini aylarca temin edemeyenler müteahhitlerin de işlerini geciktirmektedir. Çimentonun üretimi tüketime kıyasla Türkiye’de 4-5 kat olmasına rağmen tedarik noktasında gecikmeler yaşanmakta. Özellikle Malatya’nın başa geçtiği bu zorlu dönem, beton santrallerine çimento alım noktasında kota koyulmasıyla devam ediyor.

Dernek adına milletvekillerine ve başkana seslenildi

Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİM-DER) Başkanı, yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması adına daha evvel bir şekilde rapor hazırladıklarından söz ediyor. Hazırlanan bu raporları yine Malatya Milletvekilleri ve TSO başkanına ileten MİM-DER; İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu’na da resmi yazılı taleplerde bulundu. Konuyu hem ulusal basına hem de ilgili kurumlara taşıdıklarını aktaran Mehmet Bülbüloğlu, sürecin devam etmesiyle konuyu İMKON çatısı altında rekabet kuruluna taşıyacaklarını bildirdi. Ülke olarak sıkıntılı sürecin yaşandığını bilmelerine rağmen asıl engel olunması istenilen şey üreticilerin keyfi ambargosudur. Yetkililerin duruma el atıp, yeter demesi için başta; Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan olmak üzere, Malatya’nın siyasi isimlerine ve TSO başkanına seslenildi. Kentsel dönüşümde hız kazanılması için tüm Türkiye genelini etkileyen duyuru, önce vatandaşlar daha sonra tüm üyeler adına talep ediliyor.

Exit mobile version