Kategoriler
Emlak Haberleri

Müteahhitler ve firmalar fiyat artışına karşı kampanya geliştiriyor

Müteahhitler faiz artışı karşısında yeni kampanyalar düzenlemeye başladı. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığının ardından gerilen ekonomiyi rahatlatma yoluna giden kamu bankaları, kredi faiz indirimlerini iki ay süreyle getirmişti.  Ev sahibi olma hayalleriyle yola çıkanların çoğunluğu ipotekli (kredili) konut satın alımlarında bulunarak rekor satışları sağladı. Ancak Eylül ayına giriş yapılmasıyla birlikte vade oranlarının yeniden yükselişe geçtiği dönem sektör için endişe ayı olarak görülüyor. Bu yüzden müteahhitler ve ünlü firmalar düzenledikleri kampanyalar ile sübvanse etme yoluna girdi.

Müteahhitler faiz artışına karşı harekete geçti

Haziran-Temmuz dönemleri boyunca birinci elde 0,64 faiz oranı, ikinci elde 0,74 ile sabitlenmişti. Ev alma hayallerini bir kenara bırakan alıcıların ardından yatırımcılarında yerini aldığı sektör içinde büyük hareketlilik oluştu. Ancak Ağustos ayında değişen faiz oranları neredeyse ‘psikolojik sınır’ olarak tanımlanan yüzde 1’e ulaştırmıştır. Alıcı kesimin yeniden ‘bekle gör’ politikasına geçtiği süreçte ise müteahhitler ve firmalar eldeki konut stoklarını eritmek için kampanyaları geliştiriyor.

“Çalışmalara başlandı”

İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, özel bankaların kredi faizlerindeki hızının oldukça yavaş olduğundan söz ediyor. Bu nedenle sürdürülebilir bir politika içinde olmadıkları açıkken, firmaların kendi çözüm yollarını araması şart. Yeniden konut satın alımlarını cazip hale getirmek için firmaların çalıştığından bahseden Durbakayım, konuşmasının devamında şu sözleri sarf etti:

“Özel bankaların tüketici ve sektör için attığı adımlarda daha destekleyici bir pozisyonda olmadıkları süreçte, sinerjiden kazanç misli olmayacaktır.”

Soruna karşı çözüm önerisini kendi içlerinde getirdikleri görülürken, bu durum firmaların el ele vererek çalışmasına neden oldu. Firmaların düzenlemiş oldukları kampanyalar ile konut alımı yeniden cazip gözükecek ve faizler sübvanse edilecektir. Ancak bu tür çalışmaların kolay olmadığını bizlere hatırlatan başkan, tek taraflı uygulamaların sürdürülebilir olmadığını ifade etti.

Gerçek alıcıların, özellikle ihtiyacı olan kesim için bir süre daha avantajlı koşulların devam ettirileceği dönemde; Teknik Yapı bünyesinde banka ile yüzde 0.99 faiz imkanı tanınıyor. İstanbul’daki projeler için kendi bünyelerinde 0.64 faiz oranı ve 72 ay vadeli ödeme seçenekleri aktif olacak.

“Maliyette artış devam ediyor”

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, konut kredi faiz oranlarındaki düşüşlerin yalnızca bir süreliğine bankalar ve sektör tarafından sunulan özel imkanlar sayesinde olduğunu hatırlattı. Yüzde 0.99’luk oranın 10 yıllık vade sürecinde oldukça iyi bir seçenek olduğunu bildiren Elmas; kamu bankalarının birinci elde sunduğu 0,64 faiz oranının özel bir fırsat olduğunu açıklıyor. Avantajların iki ay boyunca devam ettiği süreçte çoğu alıcı bu fırsatların sonuna kadar yarar sağladı.

Elmas, bu oranların daima aynı seviyelerde korunmasının mümkün olmadığının altını çiziyor. Konut maliyetlerinin artmaya devam ettiği görülürken, sektör içinde de yeni konut fiyatlarına maliyetler yansıtılmaktadır. Konut alımını ertelemeye giden vatandaşlara uyarıda bulunan KONUTDER Başkanı, hala fiyatların yüzde 50 seviyelerinde olduğunu belirtiyor. Maliyetlerin giderek daha da yükseleceği süreçte fiyatlar tepeye tırmanmaya devam edecek. Bu nedenle ertelemeye gidenler faiz oranlarını şimdiden ciddiye almalı.

Sur Yapı bünyesinde kampanyaların öne çıktığı şu günlerde; İstanbul projeleri için yüzde 20 peşinat, yüzde 20 indirim ile 10 yıl sabit taksitli banka kredisi sağlanıyor. Antalya projelerinde ise yüzde 10 indirim, yüzde 10 peşinat ile 10 yıl sabit taksit seçeneklerini kullanabilirsiniz.

269 milyara ulaşan kredi hacmi

Temmuz ayı Cumhuriyet tarihinin rekor satışlarının yaşandığı bir dönem oldu.  Kredide toplam hacmin 269 milyar liraya ulaştığı süreçte yeni bir rekor daha kırılmış oldu. Fakat bir sonraki ay yükseliş eğilimine geçiş yapan kredi faiz oranları taleplerde de düşüklüğe neden olmuştur. Buna bağlı olarak konut kredisi hacminde azalmaların meydana gelmesi bekleniyor.

Konut Bank önerisi

Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, yeni bir kampanya üzerine yoğun bir şekilde çalıştıkları bilgisini paylaştı. Bu sayede yeni ödeme modellerinin de genişletileceğini aktaran Akbalık, gayrimenkul sektörünün özel bir bankaya ihtiyacı olduğundan söz ediyor. Birçok kez yapmış olduğu açıklamasında fikrini dile getiren Başkan, ‘Konut Bank’ adı altındaki değişimin sektöre özel bir hareketlilik kazandırmasına yardımcı olacağı konusunda kararlı. Geçtiğimiz Haziran-Temmuz ayı boyunca devam eden düşük kredili faiz oranları da bir nevi fikrin ispatı niteliğinde oldu. Taleplerin patlaması ve satışların artması derken, en iyi yatırım enstrümanı yeniden gayrimenkule dönmüştür. Bu sistemin kalıcı bir şekle dönüştürmesinin şart olduğu kesinleşmiştir. Getirilecek Mortgage sistemi, konuta dayalı bir bankacılık sistemi oluşturmalı ve bu sistem devlet eliyle sübvanse edilmeli.

Kampanyalara göz atmak için tıklayınız.