Kategoriler
Ekonomi

Müteahhitlere yeni standart

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması hakkındaki yönetmelik, resmi gazetede yayınlandı.

Yönetmelik kapsamında, Bakanlık tarafından Türkiye’deki yapı stoğunun yaklaşık olarak yüzde 95’ini inşa eden özel sektöre inşaat yapan yapı müteahhitleri için düzenleme getirildi. Düzenleme bağlamında da özel sektörde yapım işlerini yüklenecek olan müteahhitlerin belirli ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterliliklere sahip olması koşulu getirildi.

Temel olarak firmaların mali göstergeleri esas alınsa da, firmaların belge başvurularından önceki son 3 yıl içerisindeki bilanço oranlarına bakılacak. Firmanın mali yeterliliği banka referans mektubu ile de desteklenecek.

Yeterlik değerlendirmesinde ikinci olarak mesleki ve teknik yeterlilikler kontrol edilecek. Mesleki yeterlilik için firmanın başvurduğu grup için öngörülen benzer iş deneyimini sunması gerekecek. Firmanın 15 yılda yaptığı işler dikkate alınacak, teknik yeterliliğin bir başka göstergesi ise belgeli usta çalıştırılması ve teknik personel istihdamı olacak.