Kategoriler
Gündem

Nanoteknoloji adı altında satılan maskeler aldatmaca mı?

Koronavirüs salgın hastalığı hızla kayıplara yol açmaktayken Türkiye genelinde de tedbirler genişletiliyor. Belirli bir yaşa sahip olanlar için konulan sokağa çıkma yasağına ek olarak maske takma zorunluluğu getirildi. Bu haberlerin maske satışlarında yükselmeye yol açması birçok merdiven altı çalışmaları hızlandırdı. Özellikle nanoteknoloji adı altında satılan siyah maskelere karşı vatandaşın tedbirli olması gerekiyor.

Nanoteknoloji ürünleri aldatmacası

Ölümcül etkisini sürdüren yeni tip koronavirüs (covid-19) dünya genelinde toplamda 1 milyon vakaya neden oldu. 65 bin kişinin kaybına yol açan salgın hastalık ülke başkanları ve ünlüleri yoğun bakıma kaldırıyor. Tüm bunların sonucunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye’de sıkı denetimler artırılarak yeni yasaklar ortaya çıkarıldı. Hastalığın belirli bir kuluçka süresi olduğu ve bu süreç içerisinde herhangi bir semptom görülmemesi endişelere neden olurken; Cumhurbaşkanı tarafından hastalığın yayılım hızını kaybetmesi için maske takma zorunluluğu getirildi.

Bu haberle birlikte fırsat bilen satıcılar fiyatlarda artışa neden olmuş ve sahte ürünleri piyasaya sürmüştü. Eczane ve marketlerde satışı sağlanan maskelerin fiyatları 20 kuruş üzerinden 15 liraya kadar yükseldiği görülüyor. Ancak çoğu maskeler medikal şartları karşılamadığı için koruyucu özelliğini taşımamaktadır. 2007 yılından itibaren maske üretiminde yer alan Merve Medikal Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Gözala, tüketicilere uyarıda bulundu.

Gözala, satılan çoğu maskelerde dokusuz ve örme olmayan kumaşların kullanıldığına dikkat ettiğini ifade etti. Bu tip kumaşlara ‘Non Woven’ adı verildiğini sözlerine ekleyerek; çocuk bezi, ıslak mendili ve mobilya üretiminde de bu isimle kumaş kullanımları söz konusu olduğunu; piyasaya sürülen yeni tarzdaki maskelerin burun bölgesini korumayı sağlayan tellerin olmadığını aktaran Gözala, sağlık açısından büyük risk olduğunu belirtti. Medikal maskelerin bu tarz kumaşlardan ayrı olduğu ancak eldeki imkânlara göre bu kumaşları tercih edebileceklerinin önerisinde bulundu.

Medikal maske tercihinde dikkat edilmesi gerekenler

Eczaneden veya internet ortamından alacağınız herhangi bir medikal maskede dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Medikal maskelerin filtreli olanlarını almaya dikkat etmek gerekmektedir. Üç katmandan oluşan ve özel kumaştan üretimi sağlanan filtreli medikal maskeler, ağız kısmından normal kumaş bulunduruyor. Vatandaşın maske alımı sırasında dikkat kesilmesi gereken en önemli nokta maskenin 3 katlı olması gerektiğidir.

Nanoteknoloji üretimi olarak piyasaya sürülen birçok siyah renkli maskeler, kullanım bakımından sadece süs olma özelliğini taşımaktadır. Bu konuda sıkı uyarılarda bulunan Gözala, bu tarz maskelerin kullanımı yerine ağza mendil bağlamanın daha doğru olduğunu dile getiriyor. Medikal maskelerin belirli bir süresi olduğunu ancak satılan siyah renkteki maskelerin yıkanabilir olma özelliği adı altında satış yapılması güvenilir değildir. Maskenin dezenfekte olması için alkolle yıkanması gerekiyor. Tekstil kumaşı kullanılan her türlü maskeler zamanla gözeneklerin açılmasına ve tehlikeli durumlara açık olmanıza sebebiyet verir.

Exit mobile version