Kategoriler
Ekonomi Gündem

Ne bulursanız alın! Bugünün altın fiyatları

Değerli metallerin arasına giren altın, bugün daha çok yatırım aracı olarak görülüyor. Altın fiyatları ise her zaman ilgiyle takip ediliyor.

Küresel piyasalarda yaşanan gelişmelerle birlikte altın son altı yılın zirvesine ulaştı. ABD Hazine tahvili piyasasında gelecekte durgunluk yaşanacağı belirtisiyle yatırımcılar altın destekli borsa yatırım fonuna giriş yapmaya başladı.

Ünlü yatırımcı Mark Mobius ise altına yönelik tavsiyelerine bir yenisini daha ekledi. Yatırımcılara, fiyatına bakmaksızın altın almayı öneren Mobius, altının uzun vadede yukarı yönlü hareket edeceğini vurgulayarak kendisine sorulan soruya karşılık “Açıkçası herhangi bir seviyeden altın almanız gerektiğini düşünüyorum.” sözlerini “Up, up and up (yukarı, yukarı ve yukarı)!” şeklindeki vurgusuyla sürdürdü.

Merkez bankalarının faizleri düşürme çabasına gireceklerini kaydeden Amerikalı yatırımcı Mobius, “Çılgın gibi para basıyor olacaklar.” dedi.

Güncel altın fiyatları… 20 Ağustos 2019

Bugün saat 12.32 itibariyle altın fiyatları şöyle;

  • Cumhuriyet altınının alış fiyatı yaklaşık 1.822,28 lira iken satış fiyatı 1.867,71 lira,
  • Tam altının alış fiyatı yaklaşık 1.767,20 lira iken satış fiyatı 1.801,39 lira,
  • Ons altının alış fiyatı yaklaşık 1.502,67 lira iken satış fiyatı 1.502,98 lira,
  • Çeyrek altının alış fiyatı yaklaşık 441,82 lira iken satış fiyatı 451,81 lira,
  • Gram altının ise alış fiyatı yaklaşık 276,17 lira iken satış fiyatı 276,37 lira seviyelerinde bulunuyor.

Altının başlıca kullanım alanları nelerdir?

Piyasadaki altın fiyatları birçok nedenden dolayı önem taşır. Kolay işlenebilir olması, bozulup paslanmaması altını değerli kılan özelliklerin bazıları arasında yer alır. Parlayan görüntüsüyle ilgi çeken altın, eşya dekorasyonunda kullanılırken takı eşyası olarak da evlerde yerini alır.

Doğada serbest hâlde bulunan bu değerli metaller yumuşak bir yapıya sahip durumda. Yeryüzüne çıkarılan altınların yarısından fazlası hükûmetlerin ve merkez bankalarının elinde olup kâğıt para emisyonuna güvence niteliğindedir.

Kolay kolay kimyasal tepkimeye girmeyen altın; bağlantıların, baskı devrelerinin, terminallerin, transistörlerin ve yarı iletken sistemlerin kaplanması için elektrik ve elektronik sanayilerinde kullanılır. Bunun yanı sıra altın, CD’lerin yansıtıcı yüzeylerinde de kullanılarak CD’nin kullanım ömrünü artırılır.

Altın, uzaydaki astronotları da korur. Kızılötesi ışınların yaklaşık %98’ini geri yansıtan uzay kıyafetlerinin başlığındaki göz deliklerindeki ince altın levhalar, astronotları zararlı ışınlardan korur. Ayrıca bu metaller, yapay uyduların yüzeylerindeki sıcaklığın denetlenebilmesini olanaklı kılar.