Kategoriler
Proje Haberleri

Nefes Assos Köyü projesi tanıtıldı

Türkiye’nin ilk sürdürülebilir yaşam köyü, 15 Mart 2021 tarihinde online olarak gerçekleştirilen toplantıda basına tanıtılmıştı. Şimdide Nefes Assos Köyü projesi Fişekhane’de düzenlenen ve sosyal medya hesabı üzerinden yapılan etkinlikle tanıtıldı.

Ekolojik bir hayata sürdürmeyi düşünenlerin referans noktası olan yaşam köyü projesinin lansmanı tedbirler gereği sosyal medya üzerinden yapıldı. Alt ve üst yapıları ile kendine yeten, tarım faaliyetleri, yenilenebilir enerji ve su kaynakları ile komple bir proje olma özelliğine sahiptir. Türkiye’nin ilk sürdürülebilir köyü olma özelliğine sahip olan projenin 2022 yılında tamamlanarak teslim edilmesi planlanmaktadır.

Nefes Assos Yaşam Köyü projesi yatırım olarak değil yaşamak için tasarlanmış bir projesi. Ekolojik yaşamların en zayıf tarafı sosyal yaşam olurken, bu projede bu yönden de güçlü bir proje olacak.  Yaşam köyü projesi dünyaca ünlü mimarı Han Tümertekin tarafından tasarlanmıştır. Ayrıca proje enerji verimliliği fazla, yenilikçi, sürdürülebilir, çevreye saygılı bir proje olacak.

Avrupa Birliği’nden hibeye hak kazandı

Proje Avrupa Birliği’nin Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kriterleri (IPARD) kapsamında hibe almaya hak kazanmıştır.  Nefes Assos Köyü projesi Bureau Veritas danışmanlığı ile hayata geçirilmektedir. Projenin her aşaması bu kapsamda test edilmektedir.

Köy projesi Assos’ta, metropole 4 saat mesafede yer almaktadır. 62 bin metrekarelik bir alan üzerinde hayata geçirilen projede çevre gezilerinin düzenleneceği bir Köy Enstitüsü mevcuttur. Proje içerisinde kahve, pazar yeri ve köy meydanı gibi yapıları mevcuttur. Ayrıca 50 haneli, yeni yaşam vizyonunu sürdürülebilir değerler kapsamında yoğuran bir köy. İçinde köyün işlerini yönetmek için 20 odalı bir deneyim oteli yer almaktadır.

Nefes Assos Köyü nerede yer alıyor?

Nefes Assos Yaşam Köyü projesi kendi enerjisini fotovoltaik güneş enerjisi sistemleri ile üretecektir. Atık ve karbon ayak izini sıfırlama hedefli bir proje olarak dikkat çekmektedir. Ayrıca otomobiller için hızlı şarj istasyonları da proje içerisinde yer alacaktır.

Assos, Behramkale’de hayata geçirilen proje Behramkale, Paşaköy, Büyükhusun’a 5 ile 10 dakika mesafededir. Proje ayrıca Bozcaada iskelesine 50 dakika, Çanakkale’ye ise 60 dakika mesafededir.

Exit mobile version