Kategoriler
Ekonomi Gündem

NetBeat ile tarımsal sulamada yapay zekâ tasarrufu

Yapay zekâya sahip araçla kişiselleştirilmiş günlük sulama stratejileri oluşturularak verimliliğin artırılmasıyla birlikte daha az maliyetli tarımsal sulama sistemi hedefleniyor. İsrail merkezli Netafim şirketinin geliştirdiği NetBeat sistemi kurumsal çiftliklerden en küçük ölçekli üreticiye kadar herkesin kullanılabilmesi hedefleniyor.

Sistem, bilgisayarın yanı sıra tablet ve cep telefonuyla kontrol edilebilme özelliğine sahip durumda. 

Su, gübre ve enerji tasarrufu sağlayacak

Küresel ısınmayla beraber gerçekleşen kuraklık tehlikesi dünyayı tehdit ederken proje, kuraklık sorununu sürdürülebilir bir anlayışla azaltmayı hedefliyor. Gübre, enerji ve su tasarrufunu hedefleyen Şirket, doğru ve yeteri kadar sulamanın yanı sıra sürekli optimizasyon sağlamayı planlıyor. 

NetBeat nasıl çalışacak?

Sistem, akıllı cihazlar aracılığıyla kapalı devre platform ile kontrol ediliyor. Taşınabilir cihazların desteklenmesi çiftçiye kolay kullanım imkânı sağlayacak. Ayrıca NetBeat yazılımında uzaktan erişim, destek ve yazılım güncellemesi olanağı bulunuyor. Her an müdahale edilebilir bir sistemi barındıran cihaz, çalışan hatalarını en düşük seviyeye indirmeyi amaçlıyor. Bu hizmetler bulut tabanlı sistemde üçüncü parti veri entegrasyonu aracılığıyla sağlanacak.

Sistemin içerisinde bulunan yapay zekâ, meteoroloji verileriyle birlikte; bitkinin gelişim istatistiklerini, havanın ve toprağın sıcaklık ve nem analizleri gibi çok sayıda veriyi hızlıca analiz ederek çiftçiye yol gösterici olacak.

Öncelikli ülke Türkiye

Kurulacak sistem için Türkiye’nin öncelikli planda yer aldığını belirten Netafim Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Pınar Parmaksız bu sistemin 13 adedi Türkiye’de kurulduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de üretimin neredeyse tamamına yakınını aile çiftçileri üstleniyor. Onların doğru karar almalarına destek olmak, kazançlı üretim yapmalarını sağlamak bizim için en büyük motivasyon kaynağı. Bunu yaparken doğal kaynakları da koruyor olduğumuzu bilmek bize daha da güç veriyor. NetBeat ile Türkiye’de akıllı sulamada yapay zeka dönemini başlatarak çiftçilerimizi geleceğe taşıyacak olmaktan gurur duyuyoruz. 2019 yılı 2. çeyreğinde yavaş yavaş çiftçilerimizle buluşturmaya başladığımız NetBeat’in Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde 13 adet kurulumunu başarıyla gerçekleştirdik. Yıl sonuna kadar, kendi organizasyonumuzun bir parçası olan Orta Asya ülkelerinde ve özellikle Azerbaycan’da toplam 22 adet yeni kurulum yapmayı planlıyoruz.” dedi.

Tarım sistemlerinde yapay zekâ ön plana çıkacak

Netafim Digital Tarım Başkanı Guy Leventon Türkiye’de konuşma yaptı. Leventon’ın açıklamaları şöyle:

“Dünya nüfusu hızla artarken temiz su ve tarım arazileri gibi sınırlı kaynaklar gittikçe azalıyor. Bizleri geleceğe taşıyacak akıllı tarım sistemlerinde yapay zekâ gittikçe artan bir hızla ön plana çıkacak. Meteoroloji verileri, bitki gelişim istatistikleri, hava-toprak ısı ve nem analizleri gibi onlarca veriyi yapay zekâ ile birlikte hızla analiz ederek çiftçilerin doğru ve zamanında karar almasında yol gösterici olabiliyoruz. İklim değişikliğinin tarımı büyük ölçüde etkilediği günümüz koşullarında çiftçilerin bu verileri anlık izleme ve analiz etme imkanı bulunmuyor. Burada yapay zekânın gücü üretimin daha az kaynakla ve daha çok verimle devam edebilmesi için vazgeçilmez bir unsur haline gelecek” diye konuştu.