Kategoriler
Gündem

Nijerya’da Lassa Salgını can alıyor

Ebola ve Marburg virüsüyle aynı aileden olduğu belirtilen Lassa virüsü sebebiyle Nijerya hükûmeti acil durum ilan etti. Ortaya yeni çıkan virüs, Batı Afrika’da görülüyor. Hastalığın klinikteki teşhisinin ise zor olduğu, hastalığın tanısında en sık serolojik testlere başvurulduğu belirtiliyor.

Çin’den dünyaya yayılan koronavirüsün ardından Lassa ateşi salgını gündeme geldi. Nijerya’da başlayan salgında bir ay içinde 41 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi’nin yaptığı açıklamaya göre yılın ilk gününden bu yana Nijerya’nın 19 farklı bölgesinde yapılan incelemelerde 258 kişide Lassa ateşi tespit edildi.

Salgının fare dışkıları ve idrarlarından insanlara yayıldığı düşünülürken Nijerya’da bu ay içinde etkili olan kuru havanın vaka sayısındaki artışı desteklediği düşünülüyor. Hastalığı kapanlarda yüksek ateş görülürken ileride bu belirtilere organ yetmezliği ve şiddetli kanamalar eşlik ediyor. 

Lassa ateşi nasıl bulaşır?

Lassa virüsü hayvanlardan bulaşır. Mastomys natalensis türü farelerden bulaşan virüs; Sierra Leone, Liberya, Gine ve Nijerya gibi Afrika bölgesinde görülür. Batı, Doğu ve Merkez Afrika’daki savanalarda ve ormanlarda yaygın olarak bulunur. Bu canlılar evleri ve gıda deposunun olduğu yerleri severler. Virüs, insanlara gıdalar aracılığıyla ve solunum yoluyla daha sık bulaşır. Ayrıca, mastomys natalensisin dışkısına doğrudan temasta bulunmak, bu dışkıyla kirlenmiş nesneyle temas etmek bu hastalığa sebep olabilir.

Ayrıca, vücutta açık bir yara veya kesikler, bu salgına yeşil ışık yakabilir. Öte yandan kemirgenlerin bulunduğu ortamın süpürülmesiyle havaya karışan enfekte küçük partiküllerin solunum yoluyla alınması da bu probleme yol açabilir. Lassa virüsü, kemirgenlerin yakalanırken veya yemek olarak hazırlanırken bulaşabilir. Hastalık, kişiden kişiye bulaşabilir. 

Hastalığın tedavisi nasıl olur?

Salgının semptomları birbirinden oldukça farklılık gösterir. Bu semptomlar hastalığa özgü olmayıp virüsün klinik teşhisi zordur. Hastalığın erken döneminde Ribavirin adlı ilacın, oldukça etkili olduğu belirtilir. Ayrıca, hastaların semptomlara yönelik destek tedavisinin de alması gerektiği belirtiliyor.