Kategoriler
Proje Haberleri

Nisan’da konut kredisi kullanım oranları arttı

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Nisan 2019 sonuçları belli oldu. Satışlarının yüzde 49’unun bitmiş, yüzde 51’inin bitmemiş konut projelerinden yapıldığı endekse göre, nisan ayında konut kredisi kullanım oranı bir önceki aya göre 6 puan arttı. Markalı konut projeleri satışlarının yüzde 10’unun yabancılara yapıldığı nisanda fiyat artışı, bir önceki aya göre yüzde 0.22, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.38 oranında oldu.

GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, endeksin sonuçları hakkında çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Yetgin, şubatta yüzde 13 olan konut kredisi kullanım oranının, martta yüzde 15’e, nisanda ise yüzde 21’e yükselmesinin kredisi kullanımında yılın ilk ayında başlayan hareketliliğin sürdüğünü gösterdiğine dikkat çekti. Yetgin “Ayrıca şubat ayında yüzde 4, martta yüzde 9 oranında gerçekleşen yabancı yatırımcıya satışlar, nisanda yüzde 10’a yükseldi. Yabancı yatırımcılara satışların önümüzdeki aylarda artmaya devam edeceğine inanıyorum” dedi.

REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa da endeksin sonuçlarıyla ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Alp Çapa, REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, nisanda yapılan konut satışlarında, konut kredisi kullanım oranının önceki aya göre ciddi bir artış yakaladığını ifade etti.

1+1 konutlarda düşüş

Endekse göre nisanda bir önceki aya göre 1+1’lerde yüzde 0.49 oranında azalma, 2+1’lerde yüzde 0.75 oranında artış, 3+1’lerde yüzde 0.05 oranında nominal artış ve 4+1’lerde ise yüzde 0.62 oranında nominal artış meydana geldi.

Nisan ayında markalı olan konut projeleri kapsamındaki satışların yüzde 10’luk kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda yüzde 48 oranında 2+1 tipteki konutlar tercih edildi.

Kredi kullanımında 6 puanlık artış

Markalı projelerden konut alan müşterilerin peşinat, senet ve konut kredisi kullanım oranları incelendiğinde ise nisan ayında peşinat kullanım oranı yüzde 44, banka kredisi kullanım oranı yüzde 21 ve senet kullanım oranı da yüzde 35 seviyesinde gerçekleşti.