Kategoriler
Ekonomi Gündem

NY Times: İlk vaka şubattan beri biliniyordu!

Yeni tip koronavirüs vakalarının doğru açıklanmadığı iddia edildi. Buna göre; vaka sayısı ve salgından dolayı ölenlerin sayısı, hükûmetin açıkladığından çok daha fazla.

New York (NY) Times, Türkiye’deki gerçek vaka sayısının ve salgından dolayı ölüm sayısının doğru açıklanmadığını ileri sürdü. ABD’nin köklü gazetesi NY Times, İstanbul’daki son iki yılın ölüm sayılarını kıyasladı.

Gazetenin haberine göre 2020’nin 9 Mart ile 12 Nisan arasındaki döneminde İstanbul’daki ölüm vakaları, önceki senelere oranla yüzde 30 daha fazla. Nisan ayının ilk iki haftasında ise bu oran yüzde 50’nin üzerine çıktı. 12 Nisan’da bin 6 kişinin virüs nedeniyle öldüğü açıklanırken bu ölüm sayısının, İstanbul’daki anormal düzeyde gelen ölüm sayısının yarısından bile az olduğu kaydedildi.

New York Times gazetesinin aktardığı bilgilere göre bu yılın 9 Mart ile 12 Nisan arasındaki dönemde, son iki yılın haftalık ortalamalarına göre; beklenen sayıdan 2 bin 100 daha fazla ölüm yaşandı.

Vaka geç açıklandı

Türkiye’de 9 Mart’ta ölüm yaşanmazken 12 Nisan’da toplam bin 198 kişi yaşamını yitirdi.

Vakanın geç açıklanmış olabileceğini ileri süren Gazetenin İstanbul Büro Şefi Carlotta Gall, hükûmetin koronavirüs salgınından dolayı yaşanan ilk ölümün 17 Mart’ta açıkladığını hatırlatarak İstanbul’daki ölüm oranın daha önce sıçradığını kaydetti.

NY Times, ölümlerin hepsinin koronavirüs salgınından kaynaklanmasa bile İstanbul’daki ölüm sayılarının ciddi yükselişinin salgın günlerinde yaşandığını kaydetti. Gall, virüsün İstanbul’a aslında haftalar önce geldiğini ileri sürdü.

Şubat ayından beri biliniyordu!

Tıp uzmanları, Türkiye’deki sağlık sisteminin salgını kaldıramayacağını dile getirirken Türk Tabipler Birliği başkanı Doktor Sinan Adıyaman, New York Times gazetesiyle röportaj gerçekleştirdi.

Doktor Adıyaman, “Şubat ayında hastalığın olduğu bilinmesine rağmen hiçbir şey yapmadılar.” diye konuştu.

Özenle düzenlenmiş bir kampanya

Gall, New York Times‘ta çıkan yazısında; hastanelerden, mezarlık birimlerinden ve ölü yakınlarından bilgi akışının neredeyse gelmemesi sağlanarak Cumhurbaşkanlığı sarayının, özenli bir propaganda kampanyası düzenlediğini iddia etti. Gazete, ayrıca, sosyal medyada konuşan doktorların kınandığını; mart ayında, 410 kişinin kışkırtıcı ve küfürlü gönderileri gerekçe gösterilerek gözaltına alındığını da bildirdi.

Hopkins Üniversitesinden nüfus uzmanı Stephane Helleringer’ın görüşlerine yer veren Gazete, bu önemli artışın endişe verici ve ölümlerin salgınla ilişkili olduğu açıkça gözler önüne serdiğini belirtti.

İstanbul bürosunda görevli Gall, Avrupa ülkelerinin birçoğunun, eksik olduğunu kabul ettikleri ölüm istatistiklerini geliştirmeye çalıştıklarını da aktardı.

Verileri Bentley Üniversitesi destekledi

Bentley Üniversitende görevli Asistan Profesör Onur Altındağ‘ın da benzer sonuçlara ulaştığını bildiren NY Times gazetesi, Altındağ’ın yayımladığı 10 şehre ilişkin son dört yılın verileri dikkate alındığında; 12 Nisan’da açıklanan toplam ölüm sayısının, yalnızca İstanbul’daki aşırı görülen ölüm sayısının yarısından az olduğunu kaydetti.

Kaynak: Taşınmaz Haber