Kategoriler
Ekonomi Gündem

Ödenemeyen konut kredisi! Takipli borç yüzde 51 arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) geçtiğimiz aylarda faiz indirimi yapması dolar kurundaki düşüşünü de beraberine getirdi. TCMB’nin ardından kamu bankaları verdiği kredilerdeki faiz oranlarında indirime gitti. Kamu bankaları konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1’in altına indirirken özel bankalar da konut kredisindeki faiz oranını düşürdü.

Bankalardaki konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşün konut alımlarına yansıdığı açıklandı. Türkiye İstatistik kurumunun (TÜİK) ekim ayına ilişkin istatistiklerine göre ipotekli konut satışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 525,1 oranında arttı. Kullanımı artan konut kredisiyle beraber sektör temsilcilerinden yapılan olumlu açıklamalar art arda yinelenirken madalyonun arka yüzünden bahseden pek olmadı. Oysa, kullanılan konut kredisi yurttaşları strese sokarken gecikme faizi oranının yanı sıra takipli borç sayısı azımsanamayacak durumda.

Yurttaşlar neden konut kredisi kullanıyor?

Yurttaşlar barınma ihtiyacını karşılamanın yanı sıra maaşının önemli bir kısmını da kendine saklamak istiyor. Bu yüzden ev almak isteyen yurttaş, düşük faizli konut kredisine yönleniyor. Üst gelir grubu genellikle yatırım amaçlı kullansa da konut kredisini kullananların çoğunluğu orta gelir grubuna ait. Bu grubun kredi çekme nedenleri arasında her ay kira ödeme derdinden kurtulmak geliyor. Özellikle büyük şehirlerde oturanların çoğunluğunun maaşının ortalama yarısı kira ödemesine gidiyor.

6 milyar liralık artış!

BirGün gazetesinden Ozan Gündoğdu’nun haberi, madalyonun öteki tarafını gösteriyor. Buna göre konut kredisi kullananlar büyük çoğunluğu büyük bir stres altına giriyor. Kredi çekenler, ilk aylarda tüketim masraflarını kısıyor. Ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) verilerine göre ülke genelindeki konut kredisinin toplam borcu geçtiğimiz eylül ayında 6 milyar lira artış gösterdi. Düşük faizli krediler, 15 yıla varan vadelerle ödeme seçeneği sunuyor. Uzun vadeli krediye olan teşvik, kredi borcu olan yurttaşın stresini artırıyor.

Yurttaş borcunu ödeyemiyor!

Yasal takibe düşen konut kredisindeki borç tutarı bir yıl içinde yüzde 51 oranında arttı. BDDK verilerine göre 2018 yılının eylül ayında 880 milyon lira olan takipli borç tutarı bu yılın aynı dönemine göre 1 milyar 332 milyon lira oldu. İl bazındaki artışlar ise dudak uçuklatıyor. BirGün gazetesinin FinTürk verilerinden aktardığı bilgilere göre yasal takibe düşen borç tutarı Gümüşhane’de yüzde 604 oranında, Hakkâri’de yüzde 255 oranında, Burdur’da ise yüzde 233 oranında arttı. Bu oran, İstanbul’da yüzde 63, Ankara’da yüzde 38, İzmir’de ise yüzde 31 oranında yükseliş gösterdi.