Kategoriler
Proje Haberleri

Ödenmeyen site aidatı için aileye haciz uygulanabilir

Site ve yapıların giderlerinin karşılanması amacıyla daire sahiplerinden alınan site aidatları, yeni bir davaya imza attı.

Yargıtayın vardığı karara göre ödenmeyen aidat nedeniyle yalnızca kat malikine değil, o dairede yaşayan herkese icra takibi uygulanabilecek; gelirlerine el konulabilecek. 

Yargıtay, ilginç ve tartışılacak bir hükme vardı. Kat Mülkiyeti Kanunu’nu referans alan Yargıtay 20. Hukuk Dairesi, ödenmeyen aidat nedeniyle o dairede yaşayan herhangi birine icra takibi işlemi uygulanabilineceğine dair hükme vardı.

Buna göre ödenmeyen site aidatı nedeniyle kat malikine değil, malikin eşi ya da evde yaşayan herhangi biri icralık olabilecek. Konut içinde yaşamını sürdüren herkesin gelirine el koyulabilecek. Kararın doğru olmadığının altını çizen Avukat Cevat Kazma, ödenmeyen aidatlardan yalnızca mülk sahibinin ya da kira sözleşmesini imzalayan kiracının sorumlu olabileceğini belirtti. Kazma, “Bir sitede ödenmeyen aidatlardan doğrudan daire sahibi ya da sözleşme yaptığı kiracısı sorumludur. Ödenmeyen aidattan kat sahibinin eşi veya ailesi sorumlu tutulamaz.” diye konuştu.

Doğru bir karar değil

Konu hakkında detayları paylaşan Avukat Cevat Kazma  “Bu karara göre genel gider ve avans borcundan dolayı yönetici veya kat maliklerinden her biri bu alacağı tahsil etmek için ister borçlu olan bağımsız bölüm malikine, isterse onun bağımsız bölümünden (kira akdine, sükna veya intifa hakkına ya da başka bir nedene dayanarak) sürekli şekilde yararlanan kişiye veya her ikisine birlikte dava açılabilecek veya icra takibi yapılabilecek.” dedi.

Kat malikine ve eşine karşı, aidatların ödenmediği gerekçesiyle tahsil talepli dava açıldığını belirten Kazma, Yargıtay’ın gerekçesini Kat Mülkiyeti Kanunu’na dayandırdığını aktardı. Daire malikinin eşinin veya ailesinin site içerisindeki bağımsız bölümlerden ne kadar faydalanıp faydalanmadığının kesin bir sonuçla hesaplanamayacağını kaydeden Avukat Cevat Kazma, bu kararın doğru olmadığını belirtti.