Kategoriler
Emlak Haberleri

Ofis ve konut fiyatlarında salgın hastalık etkisi

Ofis ve konut fiyatlarında yaşanan değişimler, salgın hastalık karşısında tedbirlerin arttırıldığı tüm dünya genelini etkiledi. Özellikle ofis ortamının evlere taşınmasıyla birlikte dijital dünyaya adım atan firmalar bu süreci devam ettirmek istiyor.

Türkiye koronavirüs (covid-19) salgın hastalığında Avrupa ülkelerine nazaran iki kat olumsuz etki taşımaya devam etmektedir. Ekonominin dar boğaza girdiği günlerde, normalleşme sürecine girilen Türkiye’de oturmuş düzen üzerinde değişiklikler meydana gelecek. Süreç karşısında en büyük etkileşimin yaşandığı gayrimenkulde tüketici istekleriyle birlikte hastalık sonrası kullanım alanları üzerinde değişimler yaşanıyor.

Türkiye koronavirüs ile mücadelesini sürdürüyor

Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığının pandemi ilan edildiği süreçten bu yana neredeyse iki ay geçti. Tüm dünya ülkelerinin, bilhassa turizme açık olan İtalya gibi tarihini koruyan ve bunun üzerinden para kazanan ülkeler büyük zararlara uğradı. Türkiye koronavirüs bakımından aldığı tedbirleri ilk vakayla birlikte kademeli olarak yükseltmiş, sokağa çıkma yasağı başta yaş sınırlamaları ile getirilmişti. Ancak hastalığın ‘peak’ noktaya ulaşmaması adına Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu üyelerinin çabaları sonuç verdi ve Ramazan Bayramında bulaş riskine karşı 81 ile sokağa çıkma yasağı konuldu.

Sektörler arası sorunların öne çıktığı süreç karşısında; gayrimenkul sektörü tüm dünya üzerinde köklü değişimler geçirmeye devam etmekte. Metropol yaşantısına uyum sağlayan beyaz yakalıların değiştirdiği önde gelen tüketici isteklerinde müstakil evler artık gözde konumda. Balkonsuz evler giderek arka plana atılırken, şehir içi yaşam terk edilmeye mahkûm gibi görünüyor.

Ofis ve konutlarda gözle görülür fiyat artışı

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, Türkiye koronavirüs salgını esnasında yaşanan sektör değişimlerinden bahsetti. Aşa konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamada; “Sektörlerin olumsuz etkilendiği süreç karşısında emlak sektörü es geçilmedi. Kira fiyatlarında yaşanan gerilemeler, aynı zamanda ofis ve konut fiyatlarını da etkiledi,” dedi.

Ancak bu durumun düzelmesi adına Nizamettin Aşa, salgın hastalık sonrasının beklenmesi gerektiğini belirtiyor. Her sektörün olumsuz etkilendiği süreçte virüs etkisini kaybettiği an eski düzene yeniden geçilecektir. Emlak sektöründe tüketiciler üzerinde oluşan değişimlerin sektöre baskı yaptığı bilinirken, çözüm yollarının arandığı süreçte ‘kısa dönemli ofis kiralama’ hizmetleri devreye girebilir.

Evler artık ofis ortamına dönüşüyor

Türkiye üzerinde alınan tedbirlerin artışıyla birlikte birçok firma çalışanların sağlından yana kararlar aldı. Ofis ortamının evlere taşındığı süreci başarıyla tamamlayanlar bugünlerde bile home-office sistemini aktif etmeyi düşünüyor. Evden çalışma oranının yüzde 45 olarak bilindiği Türkiye’de, bu durum salgın hastalık sonrası yüzde 95 oranına çıktı. Yapılan araştırmada şirketlerin yüzde 41’i pandemi sonrasına hazırlık yapıyor. Dijitalleşmenin önünün açık olduğu bu yolda ise verilen kararlar uzaktan çalışma sisteminin aktif bir biçimde kullanılabilmesi olarak görüldü.

Yapılan araştırmada aynı zamanda çalışanların en büyük eksikliğinin motivasyon kaybı olduğu ortaya çıkarken; bu durumun yüzde 40 oranında olduğu saptandı. Çalışanlar arasında performansın düşüşü, kötü yönetim süreciyle birlikte iletişim ve teknolojik altyapıdaki eksikler en büyük nedenler. Özellikle ebeveyn olan çalışanlardan alınan performansın iyi olmadığı belirlenirken, çocuklu yaşamın iş ortamıyla birleşmesinde olumsuz etki görülüyor.Şirketlerden yüzde 60’ı bu süreci iyi yönetmek adına çalışanların zihinsel sağlığı adına tedbirler geliştirdi. Ancak şirketlerin yüzde 29’unda verimlilik alınamadı.

Daha önce bu konuda Lüks Emlak Danışmanı Evrim Kırmızıtaş önemli değerlendirmelerde bulunmuştur. Bahçeli ev satışlarında yaşanan artış kadar, evlerin içerisinde tüketiciler tarafından ofis ortamı aranmakta. Gelecek dönem itibariyle bizleri henüz nelerin beklediği bilinmezken; sektörün öncüleri gayrimenkulde yaşanması beklenen köklü değişimler hakkında uyarıda bulunuyor.