Kategoriler
Emlak Haberleri

Öğrenci şehirlerinde kiralık daireler indirim sürecinden geçiyor

Öğrenci şehirlerinde yaşanan boşluk kiralık evlere yansıdı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan uzaktan eğitim kararı en çok mülk sahiplerini etkiledi. Büyük oranda boş kalan dairelerin kiralanması için yeni çözüm yöntemi kira oranlarındaki indirim oldu.

Öğrenci şehirlerinde son durum

Koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığının dünya üzerindeki etkileşimi devam ederken, Türkiye’de olumsuz süreç devam ediyor. Salgın hastalık sayısında yaşanan artışla birlikte Millî Eğitim Bakanlığı yeni kararı resmen uyguladı. Uzaktan eğitime geçişten sonra memlekete, ailelerinin yanına dönen öğrenciler kiraladıkları evleri boşaltmaya başlıyor. Bunun üzerine emlakçılarda biriken kiralık dairelerin sayısında artış yaşandı.

Yapılan açıklamada dikkat çeken gelişme ise; bu yıl üniversite kazanan öğrencilerin şehre gelmemesi ve var olan öğrencilerin memleketlerine dönmesi nedeniyle mülk sahiplerinin kira oranlarını değiştirmesi oldu. Özellikle İstanbul, Bursa, Eskişehir ve Edirne gibi öğrenci şehirlerindeki evler indirimden payını aldı.

1+1 evler artık boş

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan konuya ilişkin önemli detaylar verdi. Akdoğan, İstanbul dışında kalan diğer öğrenci şehirlerinin olumsuz süreçten daha fazla etkilendiğine dikkat çekiyor. Başta Eskişehir olmak üzere, Edirne ve Bursa’da sıklıkla öğrencilerin tercih ettiği 1+1 dairelerde arz fazlalığı bulunmaktadır.

Kiralarda indirime gidildi

Akdoğan, uzaktan eğitime geçiş kararının ardından şehirde yaşanan boşluğun mülk sahiplerini etkilediğini açıkladı. Boşluk oranını yeniden doldurabilmek için harekete geçenler kira oranlarını geriye çekti. Sıklıkla yatırımcıların odak noktası olan bu tür taşınmazlarda yaşanan boşluk gelir oranlarını direkt etkilemektedir. Ayrıca sürece yalnızca konut odaklı bakmamak, yurt gibi yatırım değeri yüksek olan taşınmazları da hesaba katmak şarttır.

Aidatlar mülk sahiplerini zorluyor

Hakan Akdoğan, öğrenci şehirlerinde öne çıkan konut projelerinin çok gelişmiş olması sebebiyle mülk sahiplerinin yüksek oranlardan aidat ödediğini açıkladı. Boşta kalan dairelerde kimsenin kullanmadığı havuz, spor salonları, hamam ve sauna gibi yüksek hizmetlere aidat ödemesi istenmektedir. Emlakçıların elinde biriken bu tür dairelerde sayıca artış yaşanırken, şehirde birden fazla yatırımı bulunanlar aidat ödemelerinden zorlanıyor. Son görüşmelerde özellikle yüksek fiyatlı aidat ödemelerine indirim talebi getirilmiştir.

Daha fazla Hakan Akdoğan haberleri için tıklayınız.