Kategoriler
Emlak Haberleri

Ön ödemeli konut satış sözleşmesine dikkat edin!

Ön ödemeli, halk arasındaki tabirle, maketten konut satın alanlar mağduriyet yaşamamak için öncelikle bir ön ödemeli konut satış sözleşmesi imzalıyor. Sözleşme imzalanırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? “Hukukunda Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmesi” kitabının yazarı Avukat Hanife Emine Kara, sözleşme imzalanmadan önce bilinmesi gerekenleri Posta gazetesine anlattı.

Sözleşme hangi durumlarda imzalanıyor?

Ön ödemeli konut satış sözleşmesi, Tüketicinin bir konutu satıcısından devir ve teslim almadan önce satış bedelini kısmen veya tamamen ödemeye başladığında imzalanıyor. İnşaat sektöründe alıcıların çoğunlukla karşılaştığı, bağımsız bir bölümün olmaksızın satışın gerçekleştiği veya tamamlanan bir bağımsız bölümün var olması durumunda dahi alıcının satış bedelini ödemeye başladıktan sonra bu birimi devir ve teslim aldığı durumlarda ön ödemeli konut satışı gerçekleştiriliyor.

Sözleşme noterde yapılmalı

Noterde yapılması gereken sözleşme, gerektiği gibi düzenlenmediyse resmî şarta uygun olmadığı nedeni ile sözleşmenin geçersizliğini söyleyebilir ve satıcıya ödeme yapmaktan kaçınılabilir.

En az bir gün önceden ön bilgilendirme formu verilmeli

Konut satış sözleşmesi imzalanmadan en az bir gün önce, alıcıya bir ön bilgilendirme formu; bu forma ek olarak bağımsız bölüm planının, vaziyet planının, kat planının ve mahal listesinin verilmesi gerekiyor. Aksi hâlde satıcı aleyhine idari para cezası uygulanabilir.

Teminat gösterilmesi istenmeli

Tüketicinin taşınmaz için ödediği veya ödeyeceği fiyat için satıcı tarafından bir teminat göstermesi gerekir. Bina tamamlama sigortası, banka teminat mektubu, hak ediş sistemi veya bağlı kredi teminat olarak gösterilebilirken alıcının tüm ödemelerini garanti altına alacak başka bir yöntem de teminat olarak sunulabilir. Ancak bunun için Bakanlık’tan onay alınması gerekiyor.

Azami teslim süresi 36 ay

Sözleşme tarihi itibariyle satıcının alıcıya 36 ay içerisinde konutu teslim etme zorunluluğu bulunuyor.