Kategoriler
Ekonomi

Ons altın fiyatında yüzde 10 oranına yakın değer kaybı

Küresel piyasalardaki risk iştahının artışı, ons altın fiyatını geriletti.  Geçen haftanın sonunda, haftalık bazda, yüzde 3,92’lik kazanca yükselen ons, bu haftanın sonunda, haftalık olarak yüzde 9,8 değer kaybetti.

Yine geçen hafta, aylık bazdaki değişimini eksilerden yüzde 3,44 kazanca dönüştüren altının onsu, bu haftanın sonunda da yine eksiye düşürdü. Ons fiyatındaki değişim, aylık bazda yüzde 2,82’lik kayba döndü. Dolar/TL ve onsun gerilemesiyle değerli madenin diğer cinsleri de değer kaybetti.

Gramda yüzde 20’ye yakın kayıp

Geçtiğimiz haftada, haftalık kazancını yükselterek yüzde 5,91 seviyesine taşıyan gram, bu kazançlarını eksiye taşıdı. Gram altın, haftalık bazda yüzde 12,83 oranında değer kaybetti. Geçen haftadaki aylık kazancı, yüzde 11,76 seviyesinde olan altının gram cinsindeki fiyatı, yüzde eksi 3,48’e indi.

Ons altın fiyatından etkilenen gram cinsindeki fiyatın yıllık bazdaki kazancı, yüzde 97,17 oranından yüzde 71,6 oranına geriledi.,

Takı malzemesi ucuzladı

ABD’deki başkanlık seçimiyle ilgili gelişmeler, teşvik paketinin çıkacağına yönelik olumlu beklentiler ve genişlemeci politikalar, küresel piyasalardaki risk iştahını artırırken güvenli liman olarak görülen dolar ve altın, güç kaybetti. Türk lirası da dâhil olmak üzre uzun zamandır baskı altındaki gelişmekte olan ülkelerin para birimleri, değer kazandı.

Ayrıca, küresel piyasalardaki risk iştahının artışı, Pfizer ve Biontech’in ortaklaşa geliştirdiği Kovid-19 aşısına yönelik haberlerin etkisi de bulunuyor.

Ons altın ve dolar/TL’den paralel yönde etkilenen çeyrek altının geçtiğimiz hafta yüzde 5,98 seviyesindeki kazancı, yüzde 12,9’luk kayba dönüştü. Aylık bazdaki yüzde 12,68 seviyesinde yer alan kazanç, yüzde 3,57’lik kayıp oldu. Yüzde 95,66 oranındaki yıllık kazançsa yüzde 71,95 seviyesine geriledi.

Ons altın ne kadar oldu?

Günlük bazda değerlendirildiğinde, cuma günü, ons altın, perşembe gününün kapanışına göre yüzde 0,69 değer kazandı. Altının onsu, serbest piyasadaki kapanışında, bin 888 dolarda bulundu.

Exit mobile version