Kategoriler
Ekonomi Gündem

Ons kayıplarla sonlandırırken gram ve çeyrek altın kazançlarını yükseltti

ABD’deki teşvik paketine ilişkin gelişmeler, önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek başkanlık seçimleri; artan Kovid-19 vakalarından etkilenen piyasalardaki risk iştahını, Avrupa Merkez Bankasının toplantısından çıkan ekonomiyle ilgili açıklama da düşürdü.

Avrupa ekonomisi de etkilenirken güvenli liman olarak ons yerine dolara yönlendirildi. Dolar endeksi değer kazanırken onsta gerileme sürdü. Onstaki düşüşe rağmen altının diğer cinsleri, dolar/TL’ye bağlı olarak yükseldi.

Ons altın aylık bazda değer kaybetti

Ons altın, haftalık ve aylık bazda değer kaybetti. Bir önceki haftaya göre geçtiğimiz hafta yüzde 1,19 oranında değer kaybeden ons, aylık bazda yüzde 1,38 düştü. Altının ons fiyatı, geçtiğimiz haftanın sonunda yüzde 26,46 olan yıllık kazancını yüzde 24,21’e taşıdı.

Gram altın değer kazandı

Onsun aksine altının gram değeri, haftalık, aylık ve yıllık kazancını daha yüksek seviyeye taşıdı. Geçtiğimiz hafta, yüzde 0,61 değer kazanan gram, bu haftaki kazancını yüzde 3,46’ya yükseltti. Gram altın, yıllık kazancını ise yüzde 74,78’den yüzde 81,44’e çıkardı.

Çeyrek altın fiyatında yükseliş

Geçtiğimiz haftanın haftalık kazancı, yüzde 0,85 olan çeyrek altın, bu kazancını, yüzde 4,1 seviyesine taşıdı. Aylık kazancını yüzde 6,54’ten yüzde 6,73’e taşıyan altının çeyrek fiyatı, yıllık kazancını ise yüzde 75,87’den yüzde 81,87 seviyesine taşıdı.

Altın fiyatları ne kadar?

Dolar endeksi, güç kazanırken ABD doları karşısındaki avro kuru da düşüş yaşadı. Günlük bazda değerlendirildiğindeyse cuma günkü kapanışında, altın fiyatları, değer kazandı. Altının onsu, perşembe gününün kapanışının yüzde 0,62 üstünde yer aldı.

Gram altın, perşembe gününün kapanışına oranla, cuma gününün sonunda yüzde 1,32 arttı. Cumhuriyet, tam, yarım ve çeyrek değerlerindeki kazanç da yüzde 1,32 seviyesinde. Ons bin 879 dolar, gram altın ise 504 lira seviyelerinden serbest piyasayı sonlandırdı. Haftanın son günündeki kapanış dakikasında, çeyrek altın fiyatı ise serbest piyasada, 827 lira olarak kayda geçti.