Kategoriler
Ekonomi Gündem

Ons ve brent petrol güç kazandı… DXY düşüşte

Dünyayla beraber Türkiye’de de ekonomiler yavaş yavaş yeniden faaliyete geçerken son gelişmeler, ons altın ve brent ham petrolün varil fiyatına yukarı yönlü hareket olarak yansıdı. Meksa Yatırım, DXY‘nin ise zayıf seyrettiğini kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump‘ın, Çin ile ilgili ticaret anlaşmasına yönelik tedirginlik veren açıklama yapması bekleniyordu. Beklenen olmazken ABD Başkanı Trump, Hong Kong muafiyetini kaldırılacağını ilişkin açıklamada bulundu. Trump, ayrıca, Hong Kong meselesi için Çinli yetkililere yaptırım uygulanacağını da kaydetti. Öte yandan Donald Trump, ABD’nin Dünya Sağlık Örgütü ile bütün bağları kopardığını dile getirdi.

Ziraat Yatırım, ABD Başkanı Trump’ın Hong Kong ile ilgili sert olmayan açıklamaları ve Çin’deki satınalma yöneticileri endeksi (PMI)’nin  toparlanmaya işaret ettiğini belirterek bu durumların Asya piyasalarına olumlu yansıdığını kaydetti. Meksa Yatırım‘dan Stratejist Zeynel Abidin Balcı “Piyasalarda temkinli iyimserlik devam ediyor.” dedi.

ABD’deki protestolar gündeme oturdu

Öte yandan siyahi George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından ülkedeki polis şiddeti, bir kez daha gündeme geldi. Analistler; pandemi, ABD ile Çin arasındaki gerilimler ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki protestolarla beraber ons altın ve brent ham petrolün varil fiyatının güç kazandığını kaydetti. 

Ziraat Yatırım, bugünkü notunda, dolar endeksi (DXY)’nin 200 günlük ortalamasının aşağısında inmesi durumunda onstaki yükselişin devam edebileceğini bildirdi. Altının ons cinsindeki değeri yüzde 0,28 oranındaki yükseliş ile bin 733 dolardan işlem görüyor.

Meksa Yatırım bugünkü bülteninde, ons fiyatında bin 7,34 dolar seviyesinin üzerindeki tutunuşta 1750 dolar, 1765 dolar, 1780 dolar seviyelerinin görülebileceğini belirtti. Brent petrol 37,84 dolarda bulunuyor. DXY ise 0,414 puanlık düşüşle 97,927 seviyesinde yer alıyor.

Brent petrolde yükseliş trendi

Brent ham petrolün varil fiyatında, teknik orta ve kısa vadeli yükseliş trendinin bulunduğunu bildiren ve petrol fiyatının dünkü kapanışında yüzde 5,05 oranında değer kazandığını aktaran Alan Yatırım, petroldeki dirençlerin 39.20 dolar ile 41.20 dolar seviyelerinde bulunduğunu, dirençlerin ise 37.40 dolar ve 35.60 dolar seviyeleri olduğunu kaydetti.